Hopp til innhold

Fagstoff

Fisk

Fisk har alltid vært en viktig matvare i Norge, spesielt langs kysten. I dag spiser vi langt mindre fisk enn ønskelig, og langt mindre fisk enn kjøtt.
Ulike arter fisk og annen sjømat ligger på is. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Spesielt de yngre aldersgruppene spiser for lite fisk. Sjømat omfatter ikke bare fisk. Krepsdyr og skjell er også sunn mat. Vi bør spise mer fisk og sjømat både som middag og som pålegg.

Vi deler fisk inn i gruppene

  • mager fisk
  • mellomfet fisk
  • fet fisk

Fra fisk får vi

  • protein
  • vitamin B12
  • selen og jod

I fet fisk og tran får du i tillegg

  • vitamin D
  • omega-3-fettsyrer

Fisk kan være villfisk eller oppdrettsfisk, og vi kan spise fisk som

  • middag
  • pålegg
  • mellommåltider

Fisk kan blant annet

  • saltes
  • kokes
  • stekes
  • lutes
  • tørkes

Vet du om flere måter å konservere eller tilberede fisk på?

Opp gjennom historien har vi utviklet en mengde ulike tilberedelsesmetoder for fisk for å bevare holdbarheten og for å variere smaken.

Hvordan få barn til å spise fisk?

Utfordringer til deg

Bruk lenkene under til å løse oppgavene.

  1. Hva er Helsedirektoratets kostråd for inntak av fisk og sjømat?
  2. Bruk nettsiden med fakta om fisk og skalldyr sammen med Matvaretabellen. Lag en plakat som viser næringsinnholdet i ulike typer fisk.
  3. Lag en oversikt over sunne påleggsvarianter av fisk.
  4. Sett opp en ukesmeny med sunne middager. To eller tre av måltidene på ukesmenyen bør være fisk eller sjømat.
  5. Velg ulike fiskeretter, lag et fiskebord og inviter lærerne på fest. Fortell dem om næringsinnholdet i de rettene dere har laget.

Relatert innhold

CC BY-NC-SASkrevet av Agnes Brønstad, Guri Bente Hårberg, Trine Merethe Paulsen og Vigdis Haugan.
Sist faglig oppdatert 05.05.2020

Læringsressurser

Matvaregruppene