Fisk har alltid vært en viktig matvare i Norge, spesielt langs kysten. I dag spiser vi langt mindre fisk enn ønskelig, og langt mindre fisk enn kjøtt.

Spesielt de yngre aldersgruppene spiser for lite fisk. Sjømat omfatter ikke bare fisk. Krepsdyr og skjell er også sunn mat. Vi bør spise mer fisk og sjømat både som middag og som pålegg.
Vi deler fisk inn i gruppene
- mager fisk
- mellomfet fisk
- fet fisk
Fra fisk får vi
- protein
- vitamin B12
- selen og jod
I fet fisk og tran får du i tillegg
- vitamin D
- omega-3-fettsyrer
Fisk kan være villfisk eller oppdrettsfisk, og vi kan spise fisk som
- middag
- pålegg
- mellommåltider
Fisk kan blant annet
- saltes
- kokes
- stekes
- lutes
- tørkes
Vet du om flere måter å konservere eller tilberede fisk på?
Opp gjennom historien har vi utviklet en mengde ulike tilberedelsesmetoder for fisk for å bevare holdbarheten og for å variere smaken.
Hvordan få barn til å spise fisk?
Utfordringer til deg
Bruk lenkene under til å løse oppgavene.
- Hva er Helsedirektoratets kostråd for inntak av fisk og sjømat?
- Bruk nettsiden med fakta om fisk og skalldyr sammen med Matvaretabellen. Lag en plakat som viser næringsinnholdet i ulike typer fisk.
- Lag en oversikt over sunne påleggsvarianter av fisk.
- Sett opp en ukesmeny med sunne middager. To eller tre av måltidene på ukesmenyen bør være fisk eller sjømat.
- Velg ulike fiskeretter, lag et fiskebord og inviter lærerne på fest. Fortell dem om næringsinnholdet i de rettene dere har laget.
CC BY-NC-SASkrevet av Agnes Brønstad, Guri Bente Hårberg, Trine Merethe Paulsen og Vigdis Haugan.
Sist faglig oppdatert 05.05.2020