Hopp til innhold

Fagstoff

Poteter, pasta og ris

Poteter, pasta og ris er en del av det daglige kostholdet for de fleste nordmenn. Disse matvarene inneholder mye karbohydrater og lite fett. De gir oss mineraler, og i poteter er det i tillegg en del C-vitaminer.
Ukokt ris i en bolle, forskjellige typer pasta og en kjele med ukokte poteter på et bord. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Du kan lage mye godt av poteter, men husk at poteten ikke er en av "fem om dagen"!

Kok potetene med skallet på og bruk fullkornspasta og upolert ris. I tallerkenmodellen utgjør disse matvarene en tredel.

Poteter

  • kan være produsert i Norge eller være importert
  • kan være økologiske eller ikke
  • kan ha ulikt næringsinnhold avhengig av årstid, lagring og tillaging
  • har en særstilling i norsk kosthold
  • kan spises som egen rett, men brukes oftest ved siden av kjøtt eller fisk

Pasta

  • er ofte laget av hvetemel eller durumhvete
  • lages også av fullkornsmel
  • er en vanlig del av det norske kostholdet
  • er en typisk del av kostholdet i middelhavsland
Pasta bolognese. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Ris

Ris finnes i mange varianter, som

  • polert ris
  • naturris
  • villris
  • ulike typer uraffinert ris


Utfordringer til deg

  1. Hvorfor bør poteter, pasta og ris være en del av den daglige kosten vår?
  2. Bruk Matvaretabellen for å finne ut hvordan næringsinnholdet i poteter varierer etter hvordan de blir tilberedt. Hva kan du lære av dette?
  3. Finn oppskrift på en potetrett som du prøver ut på kjøkkenet hjemme eller på skolen.
  4. Hvilke typer ris og pasta bør du velge? Begrunn valget ditt.

Relatert innhold

CC BY-NC-SASkrevet av Trine Merethe Paulsen, Guri Bente Hårberg og Agnes Brønstad.
Sist faglig oppdatert 05.05.2020

Læringsressurser

Matvaregruppene