Oppgave
Lag et måltid
Å lage mat til andre krever at du som fagarbeider har kompetanse om kosthold og ernæring. Du skal kunne lage enkle måltider som er tilpasset enkeltbrukeres behov, og som er i tråd med kostrådene fra helsemyndighetene.
Bruk kostholdsplanleggeren som kilde gjennom alle oppgavene.
- Sett opp forslag til et måltid tilpasset en konkret aldersgruppe eller brukergruppe. Du kan selv velge om det er frokost, lunsj, middag eller kveldsmat du vil lage.
- Vurder energi- og næringsinnholdet i måltidet.
- Hvor stor andel av energiinnholdet i dette måltidet kommer fra hver av de energigivende næringsstoffene?
- Hvilke ikke-energigivende næringsstoffer inneholder måltidet, og i hvilke matvarer finner vi dem?
- Hvordan vil du vurdere energi- og næringsinnholdet i måltidet ut fra kostrådene fra Helsedirektoratet?
- Hvilke matvarer vil du anbefale at personen får i seg resten av dagen? Begrunn svaret ditt.
- Lag måltidet hjemme eller på skolen. Husk å ivareta hygiene etter gjeldende retningslinjer.
- Dokumenter arbeidet ditt med en bilde- eller filmpresentasjon.