Brannteori - Produktivitet og kvalitetsstyring (TP-TIP vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Brannteori

Branntrekanten viser hvilke elementer som må være til stede for at det skal oppstå en brann. For å slukke en brann må minst ett av elementene i branntrekanten fjernes.

Følgende tre elementene må være til stede for at det skal oppstå en brann:

  • brennbart materiale
  • tilstrekkelig varme
  • nok tilgang på oksygen

Brannforløp

Et brannforløp kan deles inn i tre faser:

  • brannutvikling

  • fullt utviklet brann

  • avkjøling

Ved temperaturer på cirka 600 °C antennes de brennbare gassene i et brannrom, og vi får det som kalles overtenning. Illustrasjonen ovenfor viser et vanlig brannforløp med overtenning, og mulige brannforløp uten overtenning.

En brann starter med en antennelse, ofte som følge av feil på et elektrisk anlegg. Hvor lang tid det tar før brannen får overtenning og blir en fullt utviklet brann, avhenger av tilgangen på brennbart materiale og oksygen. Ofte varer brannutviklingsfasen i 5–10 minutter.

Husk å tenke på egen og andres sikkerhet, og sørg for at dere kommer dere i sikkerhet i god tid før brannen eventuelt blir overtent. Fullt utviklet brann er er en jobb for brannvesenet.

Det er i begynnelsen av brannutviklingsfasen vi selv kan forsøke å slokke brannen. I den relaterte artikkelen kan du lese mer om hvordan du kan slokke små branner.

Statistikk fra samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

Nedenfor ser du en oversikt over hvordan brannhendelser har fordelt seg på ulike næringer i en fireårsperiode. Vi ser at industribygninger har hatt flest brannhendelser, men også forretningsbygg og kontorbygninger kommer høyt opp på listen.

Tenk over

Hva tror du er vanlige brannårsaker i bedrifter?

Relatert innhold

Fagstoff
Slokkemidler

På arbeidsplasser finnes det ulike slokkemidler. Det er viktig at du har god kunnskap om hvilke slokkemidler som er egnet til ulike typer branner.

Kilder

Brannstatistikk, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

Skrevet av Tone Hadler-Olsen.
Sist faglig oppdatert 04.02.2022