Grensesprenging eller freakshow? - Medie- og informasjonskunnskap 2 - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Grensesprenging eller freakshow?

Elleve funksjonshemmede personer samarbeider om å tilbakelegge 500 kilometer villmark på 30 dager sammen med Lars Monsen. Professor i rehabilitering, Per Solvang, mener NRKs realityserie minner om et freakshow. Hva mener du?

Andre kritiserer serien fordi den kan gi et feilaktig bilde av funksjonshemmede, og bidra til at andre med funksjonshemming utsettes for prestasjonsjag, eller får dårlig selvbilde fordi de ikke klarer å leve opp til slike rollemodeller. Les mer om Ingen grenser-prosjektet

Intervju med to av deltagerne i realityserien Ingen grenser. Video: NRK / CC BY-NC-ND 4.0

Oppdrag

Se intervjuet med to av deltakerne i realityserien Ingen grenser og les artiklene

Skriv en kronikk der du diskuterer disse påstandene og gir til kjenne din egen oppfatning av realitykonseptet Ingen grenser.

Sitater

– Det blir egentlig helt på grensen til en form for freakshow. Disse menneskene kjemper mot det å bli beglodd hver eneste dag, sier professor Per Solvang til P4.

– I denne serien fokuseres det på enkeltindividers kamp mot konstruerte begrensninger. Men funksjonshemmedes utfordringer er jo i stedet knyttet til muligheten til å delta i samfunnet. Det handler om en politisk og økonomisk undertrykkelse av noe som nærmest er blitt en minoritetsgruppe, hevder professoren.

Relatert innhold

Fagstoff
Reality-TV

Deltakerne i realityseriene opptrer som seg selv, ikke som fiktive personer. Konflikter er avgjørende for å skape spenning i seriene.

Skrevet av Jostein Saakvitne.
Sist faglig oppdatert 16.11.2018