Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Studer YouTube-bannerne til tre valgfrie artister eller band

YouTube-bannere er toppbildene som ligger øverst i YouTube-kanaler. Banneret representerer eieren av kanalen visuelt. Utformingen skal gi en følelse av hvem avsenderne er, og hva de representerer.
En samling av fargerike, digitale tegninger av ting vi forbinder med sommer og strandliv. Hver tegning har ei tykk, hvit kantlinje som gjør at den ser ut som et klistremerke. Illustrasjon.

Både stilhistoriske og trender oppstår gjennom at flere kunstnere eller designere produserer uttrykk med bestemte fellestrekk. Når mange bruker eller lar seg inspirere av en stil, blir den en trend. Trender og stilepoker er med andre ord ikke planlagte, men blir til ved at en uttrykksform blir populær og etter hvert får et navn. Noen trender kommer og går i løpet av få måneder, mens andre trender varer i flere år.

Velg tre YouTube-bannere

I denne oppgaven skal du studere YouTube-bannerne til tre valgfrie artister eller band innen tre ulike musikksjangre – for eksempel pop, indie, rock, metal, rap eller country. Ta utgangspunkt i YouTube-bannerne og gjør deg opp en mening om den visuelle profilen til artistene. Du skal se om du finner koblinger til stilhistoriske epoker eller dagsaktuelle trender.

Noen bannere er enkle og har bare tekst eller et bilde av artisten, mens andre kombinerer flere designelementer. Uansett gir de nyttig informasjon om hvordan artisten ønsker å framstå.

 1. Ta for deg hvert enkelt av de tre bannerne og noter stikkord om hva banneret forteller om artistene og musikken de lager.
  Bruk gjerne adjektiver.

 2. Bruk fagbegreper til å beskrive stilen i hvert banner.
  Si noe om

  – typografiske valg
  – bildevalg
  – fargebruk
  – bruk av symboler og ikoner
  – komposisjon og orden

 3. Kjenner du igjen noen stilhistoriske epoker eller trender i bannerne? Skriv ned hvilke stiler du kjenner igjen.

  Søk gjerne på nettet for å se om du finner flere stiler som kan passe inn. Hva stemmer med stilene du har funnet, og hva er annerledes?

 4. Sjekk om artisten har et nettsted. Hva har YouTube-banneret til felles med det visuelle uttrykket på nettstedet? Er det noen forskjeller i stil mellom YouTube-banneret og stilen på nettstedet?

 5. Hvilket av YouTube-bannerne til de tre artistene mener du representerer artisten best, og hvorfor?

Eksempel på hvordan du kan løse oppgaven med utgangspunkt i et banner
Ordet "Marsee" i hvitt på lilla bakgrunn og nærbilde av en munn som roper eller ler. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu
 1. Beskrivende ord: kontrastfylt, humoristisk, lekent og retro.

 2. Typografiske valg: dekorskrift, psykedelisk stil.
  Bildevalg: i utgangspunktet et foto av munnen til et bandmedlem, men kontrastfylt og illustrasjonsaktig, svart-hvitt, men med farger på enkelte områder. Bildet er bearbeidet/manipulert for å simulere pop-art-stilen.
  Fargebruk: i hovedsak svart og hvitt, ikke gråtoner. I tillegg er det brukt pastellfarger – lilla og rosa.
  Bruk av symboler og ikoner: Nei, ikke annet enn at stilen kan gi assosiasjoner til hva slags musikk bandet spiller, og hvordan de ønsker å framstå.
  Komposisjon og orden: Selve designet er asymmetrisk. Det har teksten på venstre side og bildet på høyre side. Komposisjonen er i balanse og har god enhet eller visuell sammenheng.

 3. Stiler/epoker: Skriften er inspirert av psykedelisk stil på grunn av de litt "flytende" organiske formene. Bildet gir assosiasjoner til popkunst (pop art), både med tanke på illustrasjonsstilen, som har store rene flater, og fargebruken, som ikke er helt naturlig. Rastermønsteret gir assosiasjoner til gamle tegneserier og aviser.

 4. Sammenligning med nettsted (se nedenfor): Dette bandet har ikke noe nettsted, siden det ikke finnes.

 5. Hvilken YouTube-kanal som fungerer best visuelt: Dette kan dere ta stilling til når dere har sett nærmere på de tre forskjellige YouTube-kanalene.

CC BY-SASkrevet av Ellen Johansen.
Sist faglig oppdatert 05.12.2021

Læringsressurser

Stilhistorie