Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Blodsukkermåling

Vi kan sjekke blodsukkeret på oss selv ved å bruke blodsukkermålere. Personer med diabetes kan ha nytte av å måle blodsukkeret for å få best mulig kontroll på det. Dersom de bruker insulin, vil målinga være et viktig hjelpemiddel for å beregne riktig insulindose.
Nærbilde av en strimmel med en bloddråpe på i et blodsukkerapparat. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Mål blodsukker

  1. Mål blodsukker på deg selv.

    1. Registrer resultat.

    2. Diskuter med medelever hvordan det var å gjennomføre blodsukkermåling på seg selv.

    3. En vanlig blodsukkermåling bør tas fastende på morgenen. Hvorfor?

  2. Gå sammen med en medelev og gjennomfør måling av blodsukker på hverandre. Tilrettelegg "arbeidsplassen" med tanke på hensiktsmessig plassering av utstyr (ren/uren sone).

    1. Gi tilbakemeldinger til hverandre på gjennomføringa.

    2. Hvordan vil du opptre faglig forsvarlig når du måler blodsukker på andre?

  3. Mål blodsukker etter matinntak. Blodsukkeret vårt vil variere noe i løpet av en dag. Det avhenger av matinntak, mengden av karbohydrater i maten og fysisk aktivitet.

    1. Mål blodsukker før matinntak. Skriv ned resultatet.

    2. Spis en tallerken med cornflakes eller honnikorn eller lignende, og mål deretter blodsukkeret. Hva er blodsukkernivået nå?

    3. Hvis det var en endring: Forklar hvorfor endring skjer etter matinntak.

En person med engangshansker holder ei hånd med en bloddråpe og holder fram et digitalt analyseapparat for blodprøver. Skjermen på apparatet viser 7,0 mmol/L. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppfølging og måling av blodsukkernivået

Som helsefagarbeider har du under dagvakten ved boligen ansvar for beboeren Petter (51) som har diabetes type 1. I dag skal du følge Petter på treningsstudioet han besøker to ganger i uka. Han har tidvis vært plaget med ustabilt blodsukker og følges derfor nøye opp av personalet ved boligen med måling av blodsukker flere ganger daglig. Petter har stått opp og er klar for frokost.

  1. Bør du måle blodsukkernivået før eller etter han har spist frokost? Begrunn svaret ditt.

  2. Hva kalles den første målinga etter nattesøvn, og hva er anbefalt blodsukkernivå ved ei slik måling?

  3. Petter har diabetes type 1. Det fins to typer diabetes: type 1 og type 2. Forklar kortfattet den fysiologiske forskjellen på disse to, som begge kan gi utslag i form av ustabilt blodsukker.

  4. Petter liker intensive og harde økter med styrketrening når han besøker treningsstudioet. Forklar hvordan mengde insulin, ernæring og fysisk aktivitet kan påvirke blodsukkernivået.

  5. Nivået av blodsukker oppgis i millimol per liter (mmol/L). Hva regnes som før høyt (hyperglykemi) og for lavt blodsukker (hypoglykemi)?

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Odd Ragnar Myhr og Siv Stai.
Sist faglig oppdatert 05.01.2022

Læringsressurser

Prosedyrer i grunnleggende sykepleie