Hopp til innhold
Oppgave

Urinprøvetaking

En urinprøve kan påvise infeksjon, skader i urinveiene og nyrene, hormonell ubalanse eller andre forhold i kroppen. Men da må prøvetakinga være korrekt.

Proteiner, hvite blodceller, sukker og nitritt er vanligvis ikke å finne i frisk urin. Viser urinprøven utslag på ett eller flere av disse stoffene, er det et tegn misforhold i kroppen, og dette må undersøkes.

Individuell oppgave

  1. Hva er årsaken til at urinprøver skal tas på morgenen, ikke på kvelden?

  2. Hva menes med begrepet "midtstrålen", og hvorfor er det akkurat denne urinen prøven skal bestå av?

  3. Det er flere faktorer som gjør en urinprøve forurenset og derfor uegnet for analyse. Disse skjer hovedsakelig når prøven tas. Hvilke faktorer er dette?

  4. Urinprøver kan bli analysert nær pasienten, som ved et sykehjem, ved bruk av urinstrimmel, eller sendt til dyrking ved mikrobiologisk avdeling hos nærmeste sykehus. Finn ut hvorfor man opererer med to ulike metoder, og hva de gi svar på.

Praktisk øvelse

  1. Beskriv hvordan du vil planlegge og gjennomføre prosedyren for urinprøvetaking.

    • Hvorfor gjennomfører du urinprøvetaking?

    • Hvilket utstyr trenger du?

    • Hvordan gjennomfører du prosedyren?

    • Hvilken informasjon gir du til pasienten?

  2. Gjennomfør test med urinstix i henhold til prosedyre. Her kan du bruke enten urin (egen eller noen andres), vann tilsatt glukosepulver og eventuelt en dråpe blod, eller eplejuice.

  3. Dokumenter gjennomføringa og resultat av urinprøven.

Relatert innhold

Fagstoff
Nyrer og urinveier

Vi tisser for å kvitte vi oss med væske, men selv om vi ikke drikker, må vi tisse cirka en halv liter hver dag for å kvitte oss med avfallsstoffer.

Skrevet av Odd Ragnar Myhr og Siv Stai.
Sist faglig oppdatert 13.06.2023