Hopp til innhold

Fagstoff

Inflammatorisk ryggsykdom (Bekhterevs sykdom)

Inflammatorisk ryggsykdom er en betennelsessykdom som hovedsakelig påvirker leddene mellom ryggvirvlene. Leddene blir skadet, og ryggraden blir stivere. I enkelte tilfeller kan sykdommen føre til fullstendig tap av bevegelighet i ryggen.
Nærbilde av en person som holder seg hardt på ryggen med begge hender. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Inflammatorisk ryggsykdom (Bekhterevs sykdom)

Kroniske revmatiske betennelser i ryggsøylen og i leddene mellom rygg og bekken starter vanligvis mellom 18- og 40-årsalderen. Tilstanden er hyppigere hos menn enn hos kvinner. I underkant av én prosent av befolkningen har inflammatorisk ryggsykdom, det vil si om lag 30 000–40 000 nordmenn. Sykdommen inngår i undergruppa betennelsesaktige sykdommer av de revmatiske sykdommene.

Symptomer og observasjoner

  • De vanligste plagene er smerte og stivhet, ofte i korsryggen og mellom skulderbladene.

  • Ryggstivhet inntrer ofte etter hvile.

  • Ryggsmertene kan tidvis minne om isjias, med strålesmerter ut i setet og ned i beina.

  • Hvis brystkassen angripes, kan dette forveksles med smerter knyttet til hjertesykdom.

  • Enkelte får smerter i øyet og betennelse i regnbuehinnen.

Diagnostisering

Lege stiller diagnose på grunnlag av sykehistorie, funn ved legeundersøkelse og blodprøver og gjennom bildeundersøkelser som røntgen, MR og CT. Smerteperioder på mer enn tre måneder hos personer under 45 år gir mistanke om diagnosen.

Forebygging og behandling

Målet med behandlinga er å redusere smerter og stivhet, motvirke feilstillinger, bremse sykdomsaktiviteten og forbedre livskvaliteten.

Daglige øvelser er essensielt for å hindre stivhet og feilstilling. Varm dusj om morgenen før ryggøvelser samt svømmetrening i oppvarmet basseng kan være nyttig.

Utfordringer til deg

  1. Forklar begrepet inflamatorisk ryggsykdom.

  2. Ryggsmerter er vanlige, derfor blir Bekhterevs sykdom ofte ikke diagnostisert før det har gått flere år. Hva er symptomene?

  3. Hvilken behandling kan hjelpe på Bekhterevs sykdom?

Kilde

Norsk helseinformatikk (2021, 27. april). Inflammatorisk ryggsykdom (Bekhterevs). https://nhi.no/sykdommer/muskelskjelett/bekhterev/bekhterev-oversikt/

CC BY-SASkrevet av Odd Ragnar Myhr.
Sist faglig oppdatert 21.04.2022

Læringsressurser

Muskel- og skjelettplager