Hopp til innhold

Fagstoff

Sykepleie ved astma

Astmaanfall kan forebygges ved at man unngår det som utløser anfallet, og ved å bruke legemidler som hemmer betennelsesreaksjonen i slimhinnene i bronkiene.
Mann bruker astmainhalator. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Forebygge astmaanfall

Det er viktig at pasienten unngår stoffer som han eller hun reagerer på. Dersom astmaen skyldes sigarettrøyk, bør alle i husstanden være røykfrie.

Ekstra rengjøring i hjemmet er ofte nødvendig, og dersom allergien skyldes spesielle matvarer, må disse unngås. For den som reagerer på kald luft, kan det være nyttig å bruke spesielle ansiktsmasker. Det finnes også legemidler som kan forebygge astmaanfall. Disse medikamentene hemmer betennelsesreaksjonen i slimhinnene i bronkiene.

Som helsefagarbeider må du sørge for at pasienten ikke blir utsatt for stoffer som han eller hun reagerer på. Du må ikke bruke parfyme eller andre toalettartikler og kosmetikk som inneholder parfyme. Noen pasienter reagerer også på blomster.

Sykepleie ved astmaanfall

Milde og moderate astmaanfall kan behandles med anfallsdempende medisin. Hensikten er å dempe symptomene og forebygge nye anfall.

Opptre rolig. Berolige personen med astmaanfall og hjelp til med å plassere personen i en behagelig posisjon. Oppmuntre personen til å puste langsomt og dypt.

Forlat aldri en pasient som har et astmaanfall. Det kan være skremmende å oppleve at du ikke greier å puste. Pasienten har ofte nok med å prøve å puste, så du må opptre rolig.

Du kan spørre om du kan gjøre noe for å lette pusten til pasienten. Pasienten kan ha god hjelp av at du ber ham eller henne om å puste dypt og rolig, og dere kan gjerne gjøre det sammen.

Observasjoner under anfallet

  • Var det noe som utløste anfallet? Eventuelt hva?
  • Hvor lenge varte anfallet?
  • Hvordan er respirasjonen?
  • Hvordan er hudfargen?
  • Hvilken effekt har medisinene?

Astma og aktivitet

På grunn av pustevanskelighetene (dyspné) har pasienten ofte begrenset fysisk kapasitet. Pasienten skal være i så mye aktivitet som han eller hun klarer. Det bedrer kondisjonen og gjør at det blir lettere å få opp slim fra lungene. Målet med astmabehandling er at pasienten ikke skal bli begrenset i sine daglige aktiviteter.

Astma og ernæring

Pasienter med matvareallergi må unngå mat som inneholder de stoffene de er allergiske mot.

Utfordringer til deg

  1. Hva kan utløse astma?

  2. Hvordan kan du bidra til å forebygge astmaanfall hos en pasient?

  3. Hva kan du gjøre for å lette pusten til en pasient som er tungpustet?

  4. Hvilke observasjoner må du gjøre når en pasient har astmaanfall?

Relatert innhold

En akutt skade eller sykdom kan utløse sterke emosjonelle reaksjoner av både psykisk og fysisk art for dem som er involvert.

CC BY-SASkrevet av Marit Smith Sørhøy og Wenche Heir. Rettighetshaver: Norges Astma- og Allergiforbund
Sist faglig oppdatert 10.03.2022

Læringsressurser

Sykdommer i respirasjonssystemet