Hopp til innhold
Oppgave

Kartlegging av ernæringsstatus

Det fins ulike verktøy for kartlegging og dokumentasjon av ernæringsstatus. I denne oppgaven skal du gjøre deg kjent med systemet som er i bruk ved praksisstedet ditt, og lage en ernæringsplan for en bruker.

Oppgaver

  1. Gjør deg kjent med det kartleggingsverktøyet for ernæringsstatus som brukes på praksisstedet ditt.

  2. Velg en bruker på praksisstedet ditt eller en av casene under, og bruk verktøyet til å kartlegge ernæringsstatus for vedkommende.

  3. Lag en ernæringsplan med konkrete tiltak for å bedre ernæringsstatusen til brukeren du har valgt. Begrunn forslagene dine.

  4. Sett opp forslag til frokost i henhold til tiltakene i ernæringsplanen. Begrunn forslagene med tanke på

    1. energiinnhold i måltidet

    2. innhold av energigivende og ikke-energigivende næringsstoffer

  5. Lag måltidet og dokumenter med bilder.

Case 1

Hans er 180 cm høy, 76 år og har bodd alene det siste året etter at kona døde. Det var alltid hun som hadde ansvaret for matlaginga, så Hans har ikke vært vant til verken planlegging eller tilberedning av måltider. Hans synes ikke det er verdt bryderiet med å lage middag kun til seg selv, og han spiser i stedet mye brødmat med syltetøy eller salami. Til maten drikker han kaffe eller et glass skummet melk.

Når du kommer tilbake på jobb i hjemmetjenesten etter sommerferien, oppdager du at Hans har gått ned fra 65 til 60 kg.

Case 2

Agnes er 162 cm høy, 73 år og opprinnelig fra Polen. Hun har alltid fulgt kosher-reglene for mat og matlaging, men på sykehjemmet der hun nå bor, er det ikke så godt tilrettelagt for det. Hun synes det er vanskelig å holde oversikt over hva hun kan spise og hva hun ikke kan spise, og matinntaket blir derfor mindre for hver uke.

I løpet av de siste tre månedene har hun hatt lungebetennelse to ganger, og vekta har i dette tidsrommet gått ned fra 53 kg til 49 kg.

Case 3

Signe er 82 år, 176 cm høy og veier nå 57 kg. Hun flyttet inn på sykehjemmet for et halvt år siden fordi det ble for vanskelig å klare seg selv hjemme etter et hjerneslag som medførte halvsidig lammelse (hemiplagi).

Signe har svelgparese etter hjerneslaget, og hun kvier seg derfor for å spise sammen med de andre beboerne fordi hun ofte må hoste på grunn av mat som havner i vranghalsen.

Relatert innhold

Fagstoff
Jødisk mattradisjon

I denne filmen vil du bli kjent med de jødiske spisereglene og få et innblikk i utfordringer det gir å følge de jødiske tradisjonene i en norsk hverdag.