Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Forebygging og behandling av underernæring

Underernæring kan føre til ulike helseproblemer og i verste fall økt dødelighet. Det er derfor avgjørende at du som helsefagarbeider har kompetanse til å gjenkjenne symptomer på underernæring og kan foreslå tiltak som forebygger og behandler.
Kvinne i seng får servert eple skåret i båter av en helsefagarbeider. Foto.

Individuelle oppgaver

  1. Hvorfor er det viktig å arbeide målrettet med ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten?

  2. Hvordan kan religiøse, kulturelle og ideologiske forhold påvirke kostholdet og ernæringsstatusen til en bruker?

  3. Hvilke observasjoner av en bruker kan fortelle deg om ernæringsstatusen til vedkommende?

  4. Hvordan kan underliggende sykdom og legemiddelbruk påvirke matlyst og ernæringsstatus?

  5. Hvilke andre yrkesgrupper kan du samarbeide med for å forebygge og behandle underernæring?

Gruppeoppgaver

  1. Gjør dere kjent med "Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring" fra Helsedirektoratet. Hva er kriteriene for

    1. ernæringsmessig risiko

    2. moderat underernæring

    3. alvorlig underernæring

  2. Lag en plakat eller en brosjyre med konkrete tiltak for forebygging og behandling av underernæring på de ulike trinnene i ernæringstrappa.

Relatert innhold

Observasjonene gir deg informasjon slik at du kan kartlegge brukerens individuelle ressurser og behov.

CC BY-SASkrevet av Vigdis Haugan.
Sist faglig oppdatert 24.03.2022

Læringsressurser

Ernæringsarbeid