Hopp til innhold
Fagartikkel

Tidlig oppdagelse av forverret tilstand

Flere av pasientene er sykere enn før, andelen eldre øker, og mange har sammensatte lidelser. Dette medfører økte krav til helsefagarbeiderens kompetanse og ferdigheter. Verktøyet NEWS2 hjelper helsepersonell til å identifisere og iverksette rask respons når ulike somatiske forverringer oppstår.

Unødige dødsfall

En tredjedel av unødige dødsfall er knyttet til følgende årsaker, og ofte i kombinasjon:

  • manglende eller for sen oppdagelse av forverret somatisk tilstand

  • mangelfull observasjon av pasienten

  • svikt eller misforståelser i kommunikasjon mellom helsepersonell

Det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet I trygge hender 24-7 skal bidra til å redusere pasientskader i Norge. Opplæring i og bruk av verktøyet NEWS2 (National Early Warning Score 2) på sykehus og i kommunal helsetjeneste er et av tiltakene.

Observasjonskompetanse

Ved akutt forverring er det nødvendig med en rask og systematisk undersøkelse av pasienten for å avdekke livstruende tilstander og svikt i vitale funksjoner. ABCDE-prinsippene har lenge vært et verktøy når sykdomsbildet brått forandrer seg, eller for raskt å få oversikt ved ulykker der førstehjelp og kontakt med AMK er nødvendig. Dersom vi finner utilfredsstillende forhold under ett av punktene, for eksempel ufrie luftveier under A, må dette korrigeres før vi går videre til B.

Pasientundersøkelse med ABCDE-metoden

Ved bruk av ABCDE-metoden sjekkes vitale funksjoner. Verdiene hentet fra pasientundersøkelsen danner grunnlaget for hvordan pasienten skårer på NEWS2-skalaen.

Bokstav A: Airway

Her handler det om å sikre frie luftveier. En person som snakker normalt, har frie luftveier. Hvis personen ikke har frie luftveier, må eventuelle hindringer fjernes før vedkommende legges i sideleie, under jevnlig overvåkning.

Bokstav B: Breathing

Se om brystkassen beveger seg. Kjenner du pust mot kinnet ditt? Er leppene blålige? Kommer det surkle- eller snorkelyder når pasienten puster? Dette er bare noen av spørsmålene du ønsker svar på for å danne deg oversikt over respirasjonen. Er pasienten innlagt i sykehus eller annen institusjon er måling av oksygenmetning med pulsoksymeter rutine.

Bokstav C: Circulation

En våken og orientert pasient har god blodtilførsel til hjernen. Nedsatt bevissthet, uro eller økt respirasjonsfrekvens kan tyde på sviktende sirkulasjon. Det samme gjelder klam, kald og blek hud.

Bokstav D: Disability

Hvordan er bevissthetsnivået til pasienten? Talerespons, motorisk respons og smertestimulering vil fortelle en del om pasienten er mentalt til stede og tilgjengelig for samarbeid med helsepersonell.

Bokstav E: Exposure

Undersøk hud og kropp raskt hvis det er mulig, for å se etter traumemerker, ledd i feilstillinger eller andre tegn på skader. Beskytt pasienten mot varmetap.

NEWS2 (National Early Warning Score 2)

NEWS2 er et internasjonalt systematisk verktøy for å fange opp forverring i somatisk tilstand tidlig og raskt sette i verk tiltak. NEWS2 er et godt hjelpemiddel for å oppdage akutt sykdom som lungebetennelser eller andre infeksjonssykdommer slik at behandling kan iverksettes raskt for å unngå ytterligere forverring.

NEWS2 baserer seg på objektive målinger som gjør det enklere å ta beslutninger med tanke på behandling, men skårene må alltid vurderes opp mot pasientens normale helsetilstand. Ved å sjekke ABCDE-verdiene imot NEWS2-skalaen ser du raskt om det er behov for å iverksette tiltak. Det kan innebære flytting av pasienten til et høyere behandlingsnivå, for eksempel innleggelse i sykehus, eller fra en vanlig sengepost i sykehuset til ei overvåkningsavdeling.

Eksempel

Situasjonsbeskrivelse

Du gjennomfører pasientundersøkelse på Johan, 85 år, som bor på sykehjemmet der du er i praksis. Du finner at respirasjonsfrekvensen er 22, oksygenmetningen er 93 prosent, det systoliske blodtrykket er 105, pulsfrekvensen er 100, og temperaturen er 38,5.

Bruk av NEWS2

Ved bruk av NEWS2 kan du finne ut og dokumentere om det er behov for nye tiltak. I illustrasjonen under kan du se hva skårene er for de ulike kategoriene:

Tenk over

Ved å summere verdiene fra pasientundersøkelsen av Johan i eksempelet over får du en NEWS2-skår på 7. Hvilke tiltak vil du da sette i verk? Begrunn svaret ditt.

Tiltak etter vurdering

En score på 7 i NEWS2-skjemaet sier lite i seg selv. Tallet må vurderes opp mot hva en slik samlet observasjon fører til av mulige tiltak, og hvordan den normale helsetilstanden til pasienten er. Til dette er det utarbeidet et eget skjema som du ser nedenfor.

Illustrasjonen viser at ved en NEWS2-score på 7 anbefales "kontinuerlig overvåking av vitale funksjoner". Med andre ord har tilstanden til Johan forverret seg fra hans normale helsetilstand, og legen må avgjøre om nye tiltak skal settes i verk for å hindre ytterligere forverring.

Helsefagarbeidere får flere oppgaver

Spesialist- og kommunehelsetjenestene ser i økende grad til helsefagarbeiderne som en del av løsningen på utfordringa med mangel på helsepersonell. Ikke minst har denne erkjennelsen oppstått under covid-19-pandemien, men også for å møte den såkalte eldrebølgen.

Stadig flere sykehus og kommuner ser oppgaveglidning som en viktig del av effektiviseringa. Det innebærer at sykepleiere overtar enkelte av legenes oppgaver, mens helsefagarbeidere utfører flere sykepleietiltak. Dette krever kompetanseheving blant helsefagarbeiderne. Økt kompetanse rundt observasjon og rask respons er et av flere viktig steg for at du som helsefagarbeider skal kunne utføre oppgaver som tidligere har vært forbeholdt helsepersonell med høyere utdanning.

Utfordringer til deg

  1. Hvorfor er det viktig at du som helsefagarbeider har høy kompetanse om bruk av observasjonsverktøy?

  2. ABCDE-metoden innebærer at du skal korrigere svikt på et nivå før du går videre til neste bokstav. Hvorfor er det viktig?

  3. Hvordan kan verktøyet NEWS2 sikre faglig forsvarlighet, bedre rapportering og økt pasientsikkerhet?

Kilder

Helsedirektoratet. (2020, 30. april). Tidlig oppdagelse og rask respons ved forverret somatisk tilstand. https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/tidlig-oppdagelse-og-rask-respons-ved-forverret-somatisk-tilstand

Helsedirektoratet. (u.å.). Tidlig oppdagelse og rask respons av forverret somatisk tilstand. I trygge hender. Hentet 12. februar 2022 fra https://www.itryggehender24-7.no/reduser-pasientskader/tidlig-oppdagelse-av-forverret-tilstand

Relatert innhold