Hopp til innhold

Fagstoff

Legge inn data i en database

Når du har laget en datamodell i MySQL Workbench, kan du teste ut databasen ved å legge inn data i den. Dette er nyttig for å se om modellen du har laget, faktisk kan brukes til å lagre dataen som skal inn i den.
Datamodell bileier-bil med en-til-mange-relasjon. Illustrasjon
Åpne bilde i et nytt vindu

Vi tar utgangspunkt i datamodellen Bileier-Bil, som vi har brukt tidligere. Når du skal legge inn data i denne databasen, må du se på relasjonen mellom de to tabellene. Relasjonen her er en én-til-mange-relasjon, og tabellen Bil har fremmednøkkelen Bileier_PersonID. Denne fremmednøkkelen er koblet til primærnøkkelen PersonID i tabellen Bileier. Det vil si at når du skal legge inn data i dette feltet, må det finnes et eksisterende objekt (en person) i Bileier-tabellen med tilsvarende personID som du legger inn i dette feltet. Kort sagt: Du må legge inn bileieren før du legger inn bilen.

For å legge inn data i en tabell, dobbeltklikker du på tabellen for å få opp tabellegenskapene og klikker på "Inserts" på linja nederst.

Skjermbilde fra programmet MySQL Workbench.

Her legger du inn dataene som skal inn i tabellen under riktig kolonne. Du kan legge inn så mange du trenger. Når du er ferdig, trykker du på knappen med en grønn hake ved teksten Apply changes for å lagre.

Når du har lagt inn noen personer, kan du legge inn biler. Her må du passe på å legge inn ID-nummer i kolonnen Bileier_PersonID som tilsvarer ID-nummer i PersonID i tabellen Bileier.

Skjermbilde fra programmet MySQL Workbench.
CC BY-SASkrevet av Karl Arne Dalsaune.
Sist faglig oppdatert 23.10.2020

Læringsressurser

Database