Hopp til innhold

Spillefilm

Creation

Det biografiske kostymedramaet Creation gir oss et glimt av livet til Charles Darwin rett før han publiserte sin banebrytende evolusjonsteori i Artenes opprinnelse (On the Origin of Species). Filmen er regissert av Jon Amiel.

Om filmen

Charles Darwins teorier om naturlig utvalg hadde en enorm påvirkning i samtida. Boka hans Artenes opprinnelse, som ble utgitt i 1859, var både oppsiktsvekkende og omdiskutert. Artenes opprinnelse sto i sterk konflikt med de religiøse overbevisningene som dominerte på denne tida, og dette var også noe av det som gjorde det vanskelig for Darwin å gi ut boka.

I Creation møter vi Darwin i perioden der han forsker, tester ut hypoteser og skriver boka. Filmen trekker særlig fram Darwins privatliv.

I privatlivet har han flere utfordringer som står i veien for karrieren. Han har dårlig helse, og det gjør det i perioder vanskelig for ham å jobbe. Darwins svært religiøse kone er redd for at den vitenskapelige tilnærmingen hans til livet vil gjøre at han ikke kommer til himmelen når han dør, og at de dermed blir skilt fra hverandre for alltid. Darwin hjemsøkes også til stadighet av sin avdøde datter, Annie.

Inn i filmen

Creation inviterer til flere interessante diskusjoner og refleksjoner. Den kan være et godt utgangspunkt for å tilnærme seg Darwins teorier og se på hvilken måte disse er aktuelle i dag.

Filmen åpner også for refleksjon over hvilken påvirkning vitenskapen hadde på religiøse ideer på 1800-tallet.

I en mer filmfaglig sammenheng kan det være interessant å se nærmere på hvordan filmen framstiller den aktuelle historiske tidsepoken, og hvilke filmatiske virkemidler man har brukt for å gjøre dette.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 20.01.2022

Læringsressurser

Forskning, metoder og modeller