Vann
Oppbygging
Et vannmolekyl er bygd opp av to hydrogenatomer og ett oksygenatom. Utad har vannmolekylet ladninger som virker på andre molekyler i nærheten. Vi sier at vannmolekylet er polart.
Løsemiddel
Vanlig bordsalt (NaCl) består av positive natriumioner og negative kloridioner. Når salt blandes i vann, vil vannmolekylene kunne trekke disse ionene fra hverandre og omringe dem. Vi sier at saltet har blitt løst i vann.
Et polart stoff som vann vil kunne løse opp andre polare stoffer: Likt løser likt. Vann er derfor et godt løsemiddel for andre polare stoffer.
Vann i kroppen
Uten vann kan vi ikke ta opp næringsstoffene fra maten, og vann inngår i svært mange av kroppens funksjoner, for eksempel transport, fordøyelse og temperaturregulering.
Transport
Fordi vann har evne til å løse opp andre stoffer, er det godt egnet til å transportere vannløselige stoffer som vitaminer, proteiner, karbohydrater og ioner (elektrolytter) rundt om i kroppen. Vannløselige avfallsstoffer kan fjernes gjennom urin, som er vannholdig.
Blodplasma er et eksempel på en vannløsning. I tillegg til vann består blodplasma blant annet av oppløste proteiner, hormoner og salter.
Vann er et kjølemiddel
Når kroppen blir varm, kan den bruke vann som kjølemiddel. Når vi svetter, pipler vann ut gjennom porer i huden. Det trengs varme for å få svetten til å fordampe. På denne måten får kroppen frigitt varme og opprettholder en normal kroppstemperatur.
Væskebalanse
Kroppen mister stadig vann via urin og avføring, svette og pust. Vi må derfor passe på å få i oss nok vann. Anbefalt mengde vann er 2–2,5 liter per dag, men væskebehovet varier med fysisk aktivitet, klima, kroppsstørrelse og helsetilstand. Ved store væsketap, som ved diaré, oppkast og sterk svette, øker væskebehovet.
Ødem – "vann i kroppen"
Ødem er opphoping av væske i kroppsvev og forekommer mest i hender og føtter. Ødem kalles også "vann i kroppen". Ødem kan oppstå når det kommer mer vann enn vanlig fra blodet og over i vevet, og kan forårsakes av en rekke ulike sykdommer.
Hvis man presser en finger ned i huden i et par sekunder og det kommer en grop i huden, kan det være et tegn på man har et ødem.
Kilder
Norsk Helseinformatikk. (2019, 11. desember). Vann og væskebehov. https://nhi.no/kosthold/ernaring/vann-og-vaskebehov
OpenStax. (2018, 28. mars). Water. https://openstax.org/books/biology-2e/pages/2-2-water
OpenStax. (2013, 25. april). Body Fluids and Fluid Compartments. https://openstax.org/books/anatomy-and-physiology/pages/26-1-body-fluids-and-fluid-compartments