Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Utforsk kilder til ulike vitaminer

Med unntak av vitamin D kan ikke kroppen lage vitaminer selv. Vi må derfor få i oss de fleste vitaminene gjennom maten vi spiser. Ved hjelp av smak skal dere i denne oppgaven utforske kilder til ulike vitaminer.
Kollasj som viser et bredt utvalg av frukt, bær og grønnsaker. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hensikt

Mange unge har et ensformig kosthold som inneholder lite frukt og grønnsaker. Gjelder dette deg? Et ensformig kosthold gjør at du ikke får i deg alle næringsstoffene kroppen din trenger, og det vil over tid redusere viktige funksjoner i kroppen din. Å utforske gode kilder til ulike vitaminer kan være et nyttig hjelpemiddel for å prøve ut nye matvarer og bli bevisst på næringsinnholdet i matvarene. Dessuten kan det kanskje føre til at du spiser mer frukt og grønnsaker framover?

Forberedelser – lærer

Kjøp inn et bredt utvalg av frukt, bær, nøtter og grønnsaker, slik at du får med gode kilder til alle vitaminene. Kjøp hovedsakelig inn matvarer som det er lett å få tak i på lokalbutikken, og som kan spises rå. Men kjøp gjerne inn noen mer eksotiske varianter også.

Del opp matvarene i små porsjoner, slik at de fungerer godt som smaksprøver til elevene.

Forslag til smaksprøver:

Appelsin, jordbær, pasjonsfrukt, gulrot, banan, drue, kiwi, mandler, hasselnøtter, eple, pære, rips, blåbær, vannmelon, multer, tomat, spinat, blomkål, brokkoli, moreller, blodappelsin, solbær, tørket frukt, stangselleri, kålrot, rucola, nepe, bringebær, paprika, avokado, nyper, persille, granateple, bjørnebær, fiken, honningmelon, sitron, sukkererter, oliven, persimon, physalis, stikkelsbær, mango, ananas, pitahaya, papaya, reddik.

Utforsk

  1. Velg en smaksprøve du vet at du liker. Lukk øynene, og kjenn etter hvordan smaken er. Beskriv smaken med tre ord.
  2. Velg en smaksprøve du ikke har prøvd før, og gjør det samme som på trinn 1.
  3. Lag en oversikt over alle smaksprøvene. Systematiser hvilke vitaminer hver smaksprøve inneholder, og hvilken funksjon hvert vitamin har i kroppen din.
  4. Utforsk flest mulig av smaksprøvene. Var det noen smaker som overrasket deg?
  5. Finn eksempler på hvordan du i hverdagen kan få dekket alle vitaminene i kostholdet ditt.

En tommelfingerregel for å få i seg en passe mengde vitaminer er å spise så fargerikt som mulig hver dag.

CC BY-SASkrevet av Camilla Øvstebø .
Sist faglig oppdatert 28.09.2020

Læringsressurser

Næringsstoffer