Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Drøft problemstillingene

Del klassen inn i grupper, og drøft problemstillingene nedenfor. Er dere enige eller uenige? Begrunn svarene.
En bartender heller grønn væske fra en shaker og over i shotglass. Foto.

Problemstilling 1

Du jobber på et serveringssted. En tydelig gravid kvinne bestiller en flaske vin og litt snacks. Du serverer henne begge deler, og du er påpasselig med å sørge for at hun alltid har vin i glasset.

Problemstilling 2

Restauranten har akkurat stengt dørene, og de siste gjestene har gått hjem. Så snart rengjøringen er unnagjort, skal du slappe av med kollegaene dine. Det er helt vanlig å koble av med en flaske vin etter kveldsskiftet.

Problemstilling 3

På varme sommerkvelder er det helt greit å ta seg et par øl mens du serverer i baren.

Problemstilling 4

Du har akkurat nektet å servere øl til en gutt som ikke kunne vise gyldig legitimasjon, og som du tror er mindreårig. Like etter kommer en mann bort til baren og bestiller to øl, og du ser at han gir den ene ølen til gutten du nektet servering. Du går da bort til gutten og ber ham forlate lokalet.

Problemstilling 5

Du oppdager at jenta du er i ferd med å servere en drink til, knapt klarer å stå på egne bein. Hun er svært beruset. Du serverer henne drinken og tilbyr deg å følge henne bort til bordet. Du bestemmer deg for å ikke servere henne flere drinker etter denne.

Problemstilling 6

For å kunne prestere på høyt nivå over lang tid i restaurant- og serveringsbransjen må man ha et gjennomtenkt forhold til alkohol.

Problemstilling 7

Ved et uhell skjenker du oppi vanlig øl til en gjest som har bedt om alkoholfritt øl. Gjesten så ikke flasken du skjenket fra, så du tenker at det går nok greit. Det kan ikke skade med et glass vanlig øl, og du vil i alle fall ikke betale for denne flasken.

Problemstilling 8

Når du jobber i restaurant- og serveringsbransjen, er det naturlig at du har et høyere alkoholkonsum enn andre folk.

CC BY-SARettighetshaver: Mintra AS
Sist faglig oppdatert 28.09.2022

Læringsressurser

Etikk