Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Lag en magasinforside

Kombiner fotokunnskaper med grafisk design og lag en magasinforside som treffer den sjangeren du velger.
Sju åpne magasiner er stablet oppå hverandre. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Du skal lage en magasinforside som skal bestå av et bilde i høydeformat som du selv har tatt og tekst som passer til forsiden og sjangeren.

Velg magasintype

Bruk et eksisterende navn eller lag et eget navn på magasinet. Velg fonter (skrifttyper), innhold og farger på framsiden som passer til bildet og magasintypen (sjangeren).

Gjør research på magasintypen du har valgt. Hvem er målgruppa, og hvilke virkemidler bør du bruke for å nå målgruppa?

Hvis du bruker bildefil av andres magasinnavn, må du sikre at det er av god teknisk kvalitet, legge ved lenke til bildet og ikke strekke bildet.

Velg én av disse magasinsjangrene:

 • Sport- og fritid
 • Moteblad
 • Aktualitetsmagasin

Dette skal du gjøre:

 • Ta flere bilder i høydeformat som passer til magasinsjangeren. Bildene må ha litt luft eller negativt rom rundt hovedobjektet slik at du har plass til å plassere tittel og tekst.
 • Rediger bildet du ønsker å bruke i Photoshop. Velg et godt utsnitt og gjør justeringer.
 • Sett sammen bilde og tekst i InDesign slik at det blir en magasinforside, størrelse: tabloid (432 x 279 mm). Dette skal eksporteres og leveres som PDF.
 • Skriv en følgeseddel om magasinforsiden.

Skriv en følgeseddel

Skriv en følgeseddel i et tekstdokument der du viser fram arbeidet ditt og dine tanker om prosessen. Legg ved bilder underveis i dokumentet. Det holder med skjermbilder, slik at filen ikke blir for stor.

 1. Bildetaking

  Forklar hvilke valg du gjorde underveis under bildetakingen. Hvilket utstyr brukte du? Skriv noe om location og lysforhold og komposisjonen av bildet. Hvordan vil du si den tekniske kvaliteten er? Legg ved et par av bildene du tok og skriv hvorfor du valgte det bildet du endte opp med.

 2. Bildebearbeiding

  Legg ved et ubearbeidet bilde og det ferdigredigerte bildet. Hva har du gjort i Photoshop? Skriv hvilke verktøy du har brukt, og skriv noe om hvorfor du valgte å bruke disse og hva du ønsket å oppnå.

 3. Utforming av magasinforsiden

  Legg ved et bilde av magasinforsiden. Skriv noe om komposisjonen, typografi og innhold i teksten. Skriv noe om hvilket uttrykk du ønsker å skape. Hvis du har hentet inspirasjon fra noen konkrete magasinforsider, kan du legge ved bilder av dem (og lenke).

 4. Tanker og refleksjoner etter produksjonen

  Hva har du lært i denne produksjonen? Hva ville du ha gjort annerledes om du skulle ha gjort dette igjen? Hva er styrkene og svakhetene ved produktet ditt?

Vurderingskriterier

 • Bildets komposisjon og uttrykk
 • Komposisjon av bilde og tekst sammen
 • Teknisk kvalitet bilde og magasinforside
 • Hvorvidt eleven treffer på magasinsjangeren
 • I hvilken grad eleven beskriver, forklarer, begrunner og trekker inn fagkunnskap i følgeseddelen

CC BY-SASkrevet av Stina Åshildsdatter Grolid.
Sist faglig oppdatert 04.02.2020

Læringsressurser

Innføring i bilde