Hopp til innhold

Øvelse

Lek deg med bildeutsnitt og kameravinkler

I denne praktiske oppgaven skal du bruke ulike bildeutsnitt og kameravinkler for å framheve stemningen i et dikt.

Dette er en øvelse for å få deg til å tenke i bilder og forstå hvilken effekt ulike utsnitt og vinkler kan ha på ditt ferdige resultat. Bruk det du har lært om bildeutsnitt og bildevinkler og lag en kort video der du setter sammen passende bilder til et dikt. Forsøk å variere utsnitt og vinkler så mye som mulig.

Eksempler på utsnitt av ultratotal, total, halvtotal, halvnær, nær og ultranær. Kollasj.

Eksempler på utsnitt av ultratotal, total, halvtotal, halvnær, nær og ultranær.

Målet ditt er å vekke de rette følelsene hos publikum med gjennomtenkt bruk av bildeutsnitt og vinkler.

Øvelsen steg for steg


  1. Finn et dikt. Du kan velge et dikt fra norskboka di eller finne et dikt i emnet Lyrisk diktning på norsksidene til NDLA. Du kan også søke etter dikt på nettet.
  2. Nærles diktet for å forstå hva diktet prøver å formidle. Du kan også lese andres tolkninger av diktet. Bestem deg for hva som er din egen tolkning.
  3. Noter ned hvilke bilder du trenger. Passer det med ultranære utsnitt, totalbilder, froske- eller fugleperspektiv? Lag enkle skisser av bildene dine i et storyboard.
  4. Gjør filmopptak og/eller ta bilder. Vær effektiv! Det krever god planlegging av opptakene dine i forkant.
  5. Ta lydopptak av at du leser diktet. Finn et egnet sted hvor du ikke får bakgrunnsstøy fra andre. Du kan også få andre til å lese opp diktet, om du vil.
  6. Sett sammen opptakene dine med lyden av opplesningen din i et redigeringsprogram. Legg på lyd, og vis fram i klassen!
Nærbilde av munn med rød leppestift. Foto.

"Dei måla munnen min raud" er en strofe fra Marie Takvams dikt "Rose". Ultranært utsnitt fremhever munnen.Sist faglig oppdatert 29.11.2019
Skrevet av Maren Aftret-Sandal

Læringsressurser

Innføring i bilde

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Vurderingsressurs