Hopp til innhold

Fagstoff

Bildeutsnitt

Et bildeutsnitt sier oss noe om hva og hvor mye av et motiv som vises i et bilde. Når du fotograferer, bør du tenke nøye gjennom hva du vil ha med, og hvordan motivet skal plasseres i bildet. Du kan også velge et bestemt bildeutsnitt i et fotoredigeringsprogram i etterkant.
Eksempler på utsnitt av ultratotal, total, halvtotal, halvnær, nær og ultranær. Kollasj.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det er vanlig å bruke seks forskjellige betegnelser på bildeutsnitt:

  • Ultratotal (UTOT): Hele fokuspunktet og omgivelsene rundt vises. Fotograferer du en person, vil bildet vise hele personen og hvilke omgivelser personen befinner seg i.
  • Total (TOT): Dette utsnittet inneholder hele fokuspunktet eller personen fra topp til tå. Utsnittet framhever personen(e) og er mindre fokusert på omgivelsene.
  • Halvtotal (HTOT): Bildeutsnittet halvtotal viser halve fokuspunktet. En person vil vises omtrent fra livet og opp, eventuelt til og med hendene.
  • Halvnær (HNÆ): Personen vises med hodet og skuldre, omtrent ned til armhulene eller øverste del av brystet.
  • Nær (NÆ): Hodet og eventuelt halsen fyller bildet. Skuldrene er vanligvis utelatt. Bildeutsnittet nær er vanlig å bruke i portretter.
  • Ultranær (UNÆ): Et ultranært utsnitt går enda tettere på motivet enn utsnittet nær. Det fokuserer ofte på en detalj i motivet, f.eks. øyne eller munn.

Arbeid med bildeutsnitt

Kjennskap til forskjellige bildeutsnitt er viktig for alle som jobber med medieproduksjon. En filmprodusent er avhengig av å kunne bruke presise begreper for å angi hvordan en scene skal filmes. En nyhetsreporter vet at det kreves et ultratotalt bilde i en ulykkesreportasje for at publikum skal kunne få oversikt over omfanget.

I fotograffaget handler bildeutsnitt om bevisste valg når du fotograferer en modell eller et produkt. Husk derfor å variere utsnittene dine. Vær kreativ og prøv ut forskjellige utsnitt og vinkler som gjør at budskapet kommer tydelig fram.

Eksempelvis bruker mange bryllupsfotografer en arbeidsflyt der de først lar brudeparet posere slik at de kan bli fotografert i et ultratotalt utsnitt. Deretter går fotografen sakte, men sikkert, nærmere inn på motivet.

Bildeutsnitt
Åpne bilde i et nytt vindu

Slik kan man sikre seg flere forskjellige utsnitt fra samme setting. Når du skal presentere bildene i etterkant vil du ofte se at et stort og luftig utsnitt passer godt sammen med nære detaljer. Et bryllupsbilde som består av en kollasj satt sammen av forskjellige utsnitt, vil både kunne vise de vakre omgivelsene og detaljene i gifteringen.

Bildekollasj som viser heltotalt utsnitt og halvnært utsnitt av en modell. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Tom Knudsen.
Sist faglig oppdatert 07.05.2018

Læringsressurser

Innføring i bilde