Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Lag bilde til en fotoutstilling om nettroll

Du skal lage et bilde som handler om nettroll og nettmobbing, til en fotoutstilling. Bruk fototeknikk, visuelle virkemidler og fortelleteknikker til å lage et medieuttrykk som klart og tydelig formidler budskapet ditt.
Bilde. Mann med maske foran en dataskjerm.
Åpne bilde i et nytt vindu

Et «nettroll» er en betegnelse på en person som stadig poster provoserende innlegg eller plager andre med sjikanøs omtale i forskjellige internettfora. I dette oppdraget skal du bruke det du har lært om mediebruk og identitetsdannelse, informasjonsvirksomhet og bruk av fototeknikk, fortelleteknikk og virkemidler i fotoproduksjon.

Krav til arbeidsoppdraget

 1. Les først fagartiklene Medier og identitetsdannelse og Å gjøre seg synlig på nettet. Les også den eksterne artikkelen Trues av nettroll, se filmen Trollus Netticus og sett deg inn i kampanjen Bruk Hue.
 2. Presenter et sammendrag av innholdet i filmer og artikler i klassen.
 3. Klassen skal nå planlegge en fotoutstilling som skal vises i kantina eller i et annet fellesområde på skolen. Vurder om dere vil bruke Bruk Hue eller en annet organisasjon som oppdragsgiver for fotoutstillingen.
 4. Diskuter og bli enig om en problemstilling som skal være felles for alle bildene i fotoutstillingen, og om dere vil bruke tittelen Nettroll eller en annen tittel på utstillingen.
 5. Formuler budskapet i det bildet du vil lage til fotoutstillingen, skriftlig.
 6. Lag gjerne en moodboard.
 7. Bestem hvilke fotomodeller og hvilket opptakssted (location) du vil bruke, i samråd med lærer.
 8. Planlegg og ta bilder. Husk å ta mange bilder slik at du har nok råmateriale å velge mellom.
 9. Gjør deg kjent med det fotoredigeringsprogrammet du vil bruke, og ulike veiledninger på nett i bruk av bildeeffekter (f.eks. Photoshop-effekter). Bruk deretter god tid til å etterbehandle bildet ditt i et fotoredigeringsprogram.
 10. Lever bildet i et bestemt format etter avtale med lærer.
 11. Sett bildene sammen til en utstilling i samarbeid med de andre i klassen.
 12. Skriv et refleksjonsnotat der du beskriver hva du gjorde og hva du lærte i dette oppdraget.
CC BY-SASkrevet av Albertine Aaberge.
Sist faglig oppdatert 15.05.2018

Læringsressurser

Innføring i bilde