Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Gjenskap et kunstverk

Det eneste du trenger, er et stykke kunst og din egen fantasi.
Til venstre: maleriet Pike med perleøredobb. Det viser en ung pike som vender hodet mot maleren. Hun har et tørkle i blått og gult på hodet, og en stor perle henger i en øredobb ned fra øret hennes. Til høyre: et fotografi av en mann med skjegg i samme positur og med samme klær og øredobb som piken på det klassiske maleriet til venstre. Kollasj.
Åpne bilde i et nytt vindu

I dette oppdraget skal du finne et verk fra kunsthistorien og lage din egen versjon. Din gjenskapelse bør være mest mulig lik originalen, men det er lov å spille på humor eller andre virkemidler.

For å få inspirasjon, kan du søke på "art remake" på internett. Du finner også eksempler på kreative rekreasjoner på emneknaggene #betweenartandquarantine og #tussenkunstenquarantine. På norsk betyr emneknaggen "mellom kunst og karantene". Disse bildene ble skapt våren 2020 av folk som kjedet seg hjemme under koronapandemien.

Arbeidsprosess

  • Finn ut hvilket kunstverk du vil gjenskape.
  • Planlegg opptak. Hvor kan du ta bildet? Hva trenger du av rekvisitter? Trenger du en modell? Studer kunstverket nøye!
  • Ta foto. Pass på at du får samme bildeutsnitt, vinkel, lys og farger i din egen variant.
  • Rediger bildet i et passende bildebehandlingsprogram.
  • Presenter din gjenskapelse ved siden av originalen, slik som bildeeksemplene her.

Nyttige kilder

Mange museer og gallerier har gode kunstsamlinger på nett. Du kan for eksempel sjekke ut disse nettsamlingene:

Til venstre: maleriet Folk humour. Det viser to menn som står med ryggen til hverandre. De ser opp mot himmelen. Begge har skjegg og kalott på hodet, og den ene holder en hane i armene. Det flyger pærer over hodene deres. Like bak dem svever ei kvinne på magen. Til høyre: to menn med påtegnet skjegg i samme positur som mennene på maleriet til venstre. Den ene holder en hane av papir i armene. Over dem henger grønne epler ned fra taket. Bak dem ser man ei kvinne i samme positur som kvinnen på maleriet til venstre. Kollasj.
Åpne bilde i et nytt vindu

Ideer til mer arbeid

  • Undersøk den kunsthistoriske epoken som verket ditt stammer fra. Finn kjennetegn ved epoken, og vurder hvordan ditt valgte kunstverk passer inn i epoken. Presenter for klassen.
  • Lag en utstilling av alle klassens gjenskapelser. Inviter andre til åpningen, og hold en vernissasje.
  • Samle klassens bilder i en emneknagg i sosiale medier, eller del bildene på skolens nettside, Facebook-profil og lignende. Husk å be om tillatelse på forhånd!
CC BY-SASkrevet av Maren Aftret-Sandal.
Sist faglig oppdatert 15.05.2020

Læringsressurser

Mediesjangrer