Hopp til innhold

Fagstoff

TV-formatets rolle innenfor underholdning

TV-kanalene trenger gode seertall for å tjene penger. Da er det fristende å kjøpe et ferdig utprøvd TV-format som har gjort suksess i andre land, og tilpasse programmet til norske seere.

Marked for TV-formater

Kjøp og salg av TV-formater er blitt en viktig del av det internasjonale TV-markedet. Både reality-programmet Paradise Hotel og Mesternes mester er ferdige konsepter som er kjøpt fra utlandet og fornorsket med blant annet norske deltakere. Mesternes mester er opprinnelig et belgisk konsept, mens Paradise Hotel er adaptert fra USA.

Hva er et TV-format?

Når du kjøper et TV-format, får du en beskrivelse av konseptet (ideen) bak programmet. Du får også vite hvordan det skal lages. Som kjøper kan du tilpasse konseptet til markedet ditt, men du forplikter deg til å følge formatets idé og gjenkjennelige uttrykk. Det betyr for eksempel at du ikke kan skifte farge på logoen eller forandre på oppbyggingen.

Populær sangkonkurranse

Ett av verdens mest solgte TV-formater er sangkonkurransen Idol. Ideen til programmet ble skapt av den britiske manageren Simon Fuller tidlig på 2000-tallet, og det ble utviklet av produksjonsselskapet Fremantle.

Kurt Nilsen synger. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

"Bibelen"

Med formatene følger det gjerne en detaljert produksjonsmanual som kjøperne må forholde seg til. I manualen, også kalt "bibelen", står alt det er verdt å vite om produksjonen av programmet. "Bibelen" kan beskrive detaljer i scenografien og forklare hvilke deltakertyper programmet bør se etter, eller hvilke bildeutsnitt og hvilken klipperytme som egner seg best. Lokale tilpasninger kan bli gjort, men stort sett må kjøperne holde seg til "oppskriften".

Tryggere med TV-formater

De kommersielle TV-kanalene (TV 2, TV3, TV Norge) tjener penger på programmer som har mange seere. Høye seertall kan gi flere annonsører og flere abonnenter. Derfor konkurrerer de om å skaffe seg de beste formatene, det som kan bli den neste store snakkisen på TV. NRK konkurrerer også om publikum, fordi de blir målt på antall seere av sin oppdragsgiver (staten). Selskapene er villige til å betale for ferdige formater av flere grunner:

  • De sparer kostnader knyttet til utvikling og utprøving av et program.
  • De har allerede kunnskap om hvordan programmet er blitt tatt imot av publikum i andre land.
  • De kan tilpasse programmet lokalt og bruke nasjonale deltakere og opptakssteder.
En person utkledd som frosk synger på scenen i TV-programmet 𝘔𝘢𝘴𝘬𝘰𝘳𝘢𝘮𝘢. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lineær TV-titting

Selv om vi i dag kan velge hva vi vil se på, og når og hvor vi vil se på det, er fortsatt TV-en i stua viktig for mange. Fjernsynet samler oss og gir oss felles opplevelser. Under koronapandemien i 2020 valgte flere å se lineær TV, viser tall fra DNS Kantar på dn.no. NRK satte for eksempel seerrekorder med sangkonkurransen Maskorama, som opprinnelig er et koreansk TV-konsept. Kjendiser i kostyme som synger poplåter, var kanskje nettopp den atspredelsen vi trengte midt i en pandemi?

Norsk TV-eksport

Kjøp og salg av TV-formater handler ikke bare om at vi i Norge kjøper inn programmer fra andre. De siste årene har norske formater opplevd en økt interesse fra utlandet.

Produksjoner som Stjernekamp og 71 grader nord er eksempler på norske TV-konsepter som er blitt solgt på det internasjonale TV-markedet

Mer om TV-formater
  • Standardisering betyr at programmer oftere blir gjort som samproduksjoner eller produsert med tanke på at folk innen ulike kulturer skal kunne håndtere formatene og kodene.
  • Format, eller TV-format, beskriver et programs unike og gjenkjennelige uttrykk, det som gjør at det kan bearbeides og selges videre til nye TV-markeder.
  • Opsjon vil si at du kjøper en førsterett til å lage en versjon av formatet. Avtalen er gjerne begrenset i tid, slik at du mister den hvis du ikke får laget programmet.
  • Lisens er en inngått avtale med eieren av formatet om at du kan lage en ny versjon av programmet i ditt marked.
  • Ready-mades er et ord for ferdig innspilte programmer som blir solgt, og som gjerne blir tekstet eller dubbet før de går på lufta.
CC BY-SASkrevet av Maren Aftret-Sandal.
Sist faglig oppdatert 22.01.2021

Læringsressurser

Mediesjangrer