Hopp til innhold

Fagartikkel

Radiosjangre

En radiosjanger er et innslag i radio som lytteren kjenner igjen fordi innslaget er komponert på en spesiell måte. De forskjellige radiosjangrene benytter lyd som virkemiddel på ulikt vis.

Alexander Dale Oen i radiostudio i P4. Foto.

Nå avdøde svømmer Alexander Dale Oen i samtale med Michael Andreassen i radiokanalen P4. De fleste radiokanaler opererer ikke med separate programmer, men med brede sendeflater der ulike innslag bindes sammen av en programleder eller studiovert.

Nyhetsmeldinger

Nyhetsmeldinger i radio har et fast sendetidspunkt med en nyhetsoppleser. De presenterer noe som har hendt. Lytteren venter svar på spørsmålene til de seks spørreordene hvem, hva, hvor, hvordan, hvorfor og når. Lengden på en nyhetsmelding er på noen få setninger. Omfattende nyheter er ofte dekket av journalister og kalles for en nyhetsblokk.

Nyhetsoverskrifter fra NRK Alltid Nyheter

0:00
-0:00

Nyheitsinnslag på NRK P3

0:00
-0:00

Podkast

En podkast er et lydprogram som informerer eller underholder. Noen podkaster sendes på radio, andre strømmes på tjenester som Spotify og iTunes, og noen sendes både på radio og er tilgjengelige i strømmetjenester. Det er ofte en serie med programmer, men det kan også være en enkeltstående podkast.

Eksempler på podkaster

  • Friminutt med Herman Flesvig og Mikkel Niva (NRK)
  • Lørdagsrådet med Live Nelvik og panel med kjente gjester (NRK)
  • Misjonen med Johan Golden og Atle Antonsen (P4)

Reportasje

Reportasje betyr "å bringe noe tilbake". Reporteren forsøker å gi lytterne følelsen av selv å være til stede under aktuelle begivenheter. En god reporter bruker mikrofonen til å beskrive sin opplevelse, gi bakgrunnsinformasjon, intervjue og bruke miljølyd. Det er vanlig med direkte overføringer fra store hendelser som f.eks. politiske demonstrasjoner eller under ski-VM i Oslo.

Radioreportasje om Berlinmuren 1989

0:00
-0:00
Are Kalvø holder hendene bak ørene. Foto.

Are Kalvø jobbet i mange år som radiokåsør i NRK.

Radiokåseri

Ordet kåseri kommer opprinnelig fra det franske ordet causer og betyr "å prate". Dette er en muntlig og subjektiv sjanger der man fremmer egne synspunkter om et bestemt tema. Kjennetegn på et kåseri er at det er humoristisk, kritisk og med en ironisk undertone.

Morgenkåseri

0:00
-0:00

Montasje

Montasje er radioens mosaikk. Det betyr at man setter sammen mange ulike klipp til en helhet. Denne kreative sjangeren har gjerne bakgrunnslyd med opplesning av dramatiske fortellinger, slik at lytteren får illusjonen av å være et helt annet sted. En god montasje krever mye arbeid.

Familien som spela vekk jola

0:00
-0:00

Hørespill

Hørespill er en sjanger som bygger på dramaet. Dialogen er forsterket av lydeffekter som gir lytteren et fantasibilde. Skuespillerne kan ha ulike roller og må dermed ha et stort repertoar av stemmer. Kontentum og effektlydene er meget viktig for å underbygge den bestemte stemningen som skal gjenspeile hørespillets fiktive "location".

Dramaet Agnete av Amalie Skram (1937)

0:00
-0:00

Dokumentar

En dokumentar består av autentiske opptak fra virkeligheten. Materialet er intervju, fakta, fortellerstemme og miljølyd. I tillegg kan dokumentaren ha historiske opptak og arkivmateriale.

Radiodokumentar om verden sett hjemmefra (P2-akademiet)

0:00
-0:00
Silje Ese Haugen i radiostudio. Foto.

NRK-reporter Silje Ese Haugen lagde radiodokumentar om hva som hendte da hun satte inn en annonse i Aftenposten med "student søker deltidsjobb". Dokumentaren viser at hun kun fikk tilbud om sex.

Sendeflater

P4s radiofrokost er et eksempel på hvordan en studiovert binder ulike sjangre sammen til en sammenhengende sendeflate.

P4s Radiofrokost

0:00
-0:00
Sist faglig oppdatert 27.12.2017
Skrevet av Thomas Nupen og Stina Åshildsdatter Grolid

Læringsressurser

Mediesjangrer

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Vurderingsressurs

Kildemateriell