Hopp til innhold

Dokumentarfilm

Filmkjøkkenet

Dette er en serie med fire korte filmer som på en humoristisk måte gir oss en innføring i filmspråket. De forskjellige episodene ser nærmere på kameraføring, lyd, klipp og lys.

Om serien

Med god hjelp fra karakterene Herr Magelsen og Frøken Johnsen får man i Filmkjøkkenet lære mer om hvordan filmproduksjon foregår. I film brukes både bilder og lyd for å fortelle en historie. Her får du innføring i både kamera og kamerabruk. Du lærer også om hvordan lyd og musikk kan brukes i film, og om hvordan det definitivt ikke bør gjøres.

Filmkjøkkenet ser også nærmere på etterarbeidet, for eksempel hvordan du kan skape kontinuitet når du klipper sammen en film. Du får også god innføring i lys, og hvordan du kan bruke lyset for å få frem de beste bildene.

Sjangerlek

I Filmkjøkkenet er musikken og fortellerstemmen svært lik de populære Filmavisene fra 1950-tallet. Filmavisene, egentlig Norsk filmrevy, var ukentlige nyhetsoppdateringer som gikk som forfilmer på kino i årene 1941 til 1963. Disse ble etter hvert erstattet av nyhetssendinger etter at fjernsynet offisielt ble lansert i 1960.

Tittelen på serien spiller også på det ikoniske Fjernsynskjøkkenet, som ble allemannseie på 1960-tallet. Fjernsynskjøkkenet var et norsk matprogram som gikk på NRK i over 30 år, fra 1964 til 1998. Programleder var Ingrid Espelid Hovig. Hun viste det norske folk hvordan de skulle lage ulike matretter, gjerne med det som etter hvert ble hennes signatur: en liten persilledusk på toppen.

Oversikt over episodene i Filmkjøkkenet:

Episode 1

Episode 2

Episode 3

Episode 4

CC BY-SASkrevet av Mairi Macdonald. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 19.01.2023

Læringsressurser

Historiefortelling