På skjermen: svart kvinne i rullestol
Nå jobber Sally Kamara i NRK-programmet Supernytt. I et intervju på Dagsrevyen forteller hun om hvorfor hun synes det er viktig at en svart kvinne i rullestol blir programleder på NRK.
Hun sier Supernytt er en nyhetssending beregnet på barn mellom 8 og 12 år. De programlederne vi som barn vokser opp med på TV, blir forbilder vi strekker oss mot senere i livet. Derfor er det viktig at programlederne representerer mangfoldet i befolkningen. Til bladet Journalisten 12. mars 2021 sier Kamara følgende:
– Jeg har aldri sett en som ser ut som meg på TV før, og jeg synes det er viktig at barn får muligheten til å gjenkjenne seg selv når de ser på TV. Barn er morgendagens ledere, derfor er det viktig å styrke dem intellektuelt og emosjonelt. Det å få muligheten til å være en del av Supernytt som gjør akkurat dette, er veldig gøy, sier fortsetter hun.
Reflekter sammen med en medelev
Reflekter over dette utsagnet som
Christopher Pahle kommer med i en kronikk i Dagbladet i 2018:
"[...] hvis vi kun skildrer minoriteter i kraft av deres egenskap som minoritet eller forfordelt gruppe, som annerledes fra normalen, blir annerledesheten alt vi ser [...] ."
Minoritetsgrupper er underrepresentert i de fleste medieredaksjoner. Det har flere årsaker. Manglende språkkompetanse kan være en grunn til at noen innvandrergrupper er underrepresentert. En annen årsak kan være at det å velge en journalistutdannelse har lav status i noen innvandrermiljøer.
Manglende rekruttering kan også skyldes fordommer hos de som ansetter medarbeidere. Undersøkelser viser for eksempel at mange har lett for å tenke at mennesker med fremmedkulturell bakgrunn eller fysisk funksjonsnedsetting er mindre intelligente enn folk flest.
Når vi bare ser hvite, funksjonsfriske mennesker på TV-skjermen, forsterkes avstanden mellom majoritetsgrupper og minoritetsgrupper i samfunnet. En aksjonsgruppe som kaller seg Unge Antirasister, stilte i 2020 krav til norske mediebransjen om
å øke andelen av folk med minoritetsbakgrunn i redaksjoner gjennom rekrutteringstiltak som oppmuntrer, tilpasser og sikrer flere journalister med minoritetsbakgrunn.
et godt arbeidsmiljø uten diskriminering
retningslinjer som hindrer støtende begreper, formuleringer og vinklinger i artikler og reportasjer
at journalister må bli bedre til å velge kilder som representerer den faktiske demografien i området saken handler om
at folk med minoritetsbakgrunn må få mer plass til å uttale seg som eksperter på ulike saker, ikke bare saker som handler om innvandring og integrering
I dette programmet fra 2019 inviterer programleder Noman Mubashir og kokken Stian Floe fire kjente TV-fjes med minoritetsbakgrunn hjem til seg for å feire id: Nancy Herz, Jonis Josef, Kadafi Zaman og Faten Mahdi al-Hussaini. Hvilken merverdi gir det at programlederen selv er muslim?
Rekrutteringsprogram for flerkulturelle journalister
NRK er eksempel på en mediebedrift som mener det er viktig å rekruttere journalister med flerkulturell bakgrunn. De har et rekrutteringsprosjekt som heter NRK FleRe, og det ledes av Iram Ansari.
For Ansari handler FleRe om å føre NRKs samfunnsideal videre, og i 2020 sa hun følgende til den flerkulturelle avisa Utrop:
– Her i NRK heter det at "vi skal være til for alle". Vi ser dette som et viktig samfunnsoppdrag, å både være vaktbikkjer som utfordrer makt og samfunnsoppbyggere som styrker demokratiet. Å ha et speilbilde av befolkningen, både i mediene og representert i mediene, handler om å styrke demokratiet.
Relatert innhold
Lytt til en samtale med programleder Leo Ajkic om hva som driver ham i arbeidet som journalist. Hvordan ser han på seg selv som rollemodell?