Hopp til innhold

Fagstoff

Research og vinkling

God journalistikk er tuftet på grundig research. Fortellingen en journalist formidler, må være troverdig og bygge på solide og etterprøvbare kilder. Men det er vinklingen som gjør saken interessant og skiller den fra andre journalistiske fortellinger om samme emne.
Kvinnelig journalist intervjuer en mann i blå rutete skjorte. Foto.

Research

Det engelske ordet research (på norsk «undersøkelse») brukes som et fagbegrep i journalistikken om det arbeidet journalisten gjør med innsamling av data og bakgrunnsinformasjon før en sak blir publisert.

Gjennom research avdekker du hva saken egentlig handler om, og hvilke sider ved saken det er viktigst å fokusere på. Arbeidet videre går ut på å sammenligne og sammenstille informasjon fra ulike kilder og sjekke at de kildene du bygger saken på, er troverdige.

God research gjør historien din troverdig. Dersom du bli tatt i å bruke udokumentert informasjon eller i å ha misforstått opplysninger, vil mottakerne ikke feste lit til noe av det du formidler. Bare det å skrive navnet til en kilde feil kan vekke mistenksomhet.

Den danske elevtjenesten Avisen i Undervisningen har laget en video med researcher Daniel Lindgren i avisen Berlingske Tidende. Her kommer han med konkrete tips til hvordan du går fram i research-fasen: Sådan researcher du en journalistisk artikel

Vinkling

Vinkling betyr at du velger å belyse eller angripe en sak fra en bestemt synsvinkel. En sak har mange sider, og det blir altfor komplisert for mottakeren å forholde seg til alle disse sidene samtidig.

Vinklingen er en del av research-fasen. Når du går inn i en sak, finner du fort fram til noe som interesser deg. Den videre researchen består da i å lete opp mest mulig informasjon om akkurat denne siden av saken.

Arbeidet med vinkling fortsetter når du skal utforme den journalistiske fortellingen. Når du først har valgt en vinkling, må du holde deg til den og ikke la deg friste til å ta med noe som er «litt på si», uansett hvor interessant det er.

Den danske elevtjenesten Avisen i Undervisningen har også laget en video med Katrine Jo Andersen i Berlingske Tidende . Hun har tips til hvordan du vinkler en sak: Sådan vinkler du en journalistisk historie

CC BY-SASkrevet av Ragna Tørdal.
Sist faglig oppdatert 11.03.2021

Læringsressurser

Slik jobber en journalist