Gode råd for lydopptak - Medie- og informasjonskunnskap 1 - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Gode råd for lydopptak

Sjekk utstyret, bruk riktig mikrofon, bruk hodetelefoner, unngå støy og sjekk innspillingsnivå. Her får du fem gode råd for opptak av lyd.

1. Sjekk utstyret før du går ut!

Det er kjedelig å komme ut på opptaksstedet med utstyr som ikke fungerer. Sjekk at overgangene mellom mikrofonkabel og mikrofon fungerer, og ikke minst at det kommer lyd inn på lydopptakeren eller kamera. Ha med deg ekstra batterier til mikrofonen.

Video: Tom Knudsen / CC BY-SA 4.0

2. Bruk riktig mikrofon

For å få inn nok lyd må du nær lydkilden. Hvor nært du skal gå, er avhengig av både hvor høyt personen snakker, hvor høyt opptaksnivået på kameraet er, og ikke minst hvilken type mikrofon du har. En halvkanon som er retningsstyrt, tar opp lyd på lengre avstand enn for eksempel en kardioide- eller kulemikrofon.

Video: Tom Knudsen / CC BY-SA 4.0

3. Bruk hodetelefoner

Hodetelefoner er obligatorisk når du skal gjøre lydopptak, ellers har du ingen mulighet til å vite hvordan lyden som tas opp, høres ut. Slik kan du også sjekke at lydnivået er riktig, og oppdage forstyrrende støykilder. Det kan være støy i bakgrunnen fra trafikk eller elektriske apparater. Sus fra ventilasjon eller knirk i festet på mikrofonledningen kan også virke forstyrrende.

Video: Tom Knudsen / CC BY-SA 4.0

4. Unngå støy

Vær observant på andre lyder i rommet der du tar opp. Disse kan enten forstyrre og ødelegge opptaket ditt, eller faktisk være en riktig miljølyd.

Video: Tom Knudsen / CC BY-SA 4.0

5. Sjekk innspillingsnivå

For å sikre kvaliteten på lyden når du spiller den inn, må du følge med på innspillingsnivået. Du må følge med på displayet for lydinnspillingen, enten du tar opp lyden med mobilen din eller i et studio. Husk også å alltid bruke hodetelefoner, da hører du lyden slik den faktisk blir spilt inn.

Video: Tom Knudsen / CC BY-SA 4.0
Skrevet av Stein Pettersen-Ervik, Gjert Meling og Albertine Aaberge.
Sist faglig oppdatert 10.01.2024