Hopp til innhold

Fagstoff

Manus og stikkord

Før en direktesending bør du lage et kort manus. Bruk et enkelt og muntlig språk, tenk gjennom hvilke ord du vil vektlegge, og øv deg på å uttale navn på rett måte. Snakk til lytterne, ikke les opp!
Kvinne i radiostudio. Grafisk.

Manus gjør deg trygg

Radio er et muntlig medium. Du må derfor både skrive og framføre teksten slik du snakker til vanlig. Bruk korte setninger, og unngå vanskelige ord. Framfør manuset høyt for en annen elev før sending. Da hører du om noe skurrer. Marker de ordene du vil legge trykk på, med STORE bokstaver.

Manusskriving radio

0:00
-0:00

Fra manus til stikkord

Mer erfarne journalister bruker bare stikkord når de går i studio. Stikkordene gjør at de vet hvordan dramaturgien i sendingen skal være, men at de ellers er fri til å improvisere underveis. Det gjør det enklere å konsentrere seg om hovedoppgaven: å kommunisere med lytterne der ute. Men husk at stikkordmanus krever at du har gjort grundig research i forkant, slik at du faktisk vet noe om det du snakker om.

Introduksjoner og mellomstikk

En introduksjon skal forberede lytteren på et innslag som skal spilles av. Det er vanlig å introdusere det temaet innslaget handler om, og de personene som deltar. Lytt nøye gjennom innslaget før du skriver introen. Skriv alltid ned navnene på de personene du introduserer. Dobbeltsjekk deretter at du har skrevet navnene riktig, og at vet hvordan de uttales.

Mellomstikk binder ulike innslag sammen. Det er elegant dersom du kan lage en rød tråd fra det ene innslaget til det andre, for eksempel et intervju og et musikkinnslag. Men av og til er det viktigere å markere avstanden mellom innslagene. Det finnes ingen sammenheng mellom en Justin Bieber-konsert og et bombeattentat der mange mennesker blir drept.

CC BY-SASkrevet av Ragna Marie Tørdal og Siri Knudsen.
Sist faglig oppdatert 05.03.2017

Læringsressurser

Veiledning i lydproduksjon