Hopp til innhold

Spillefilm

Maktens menn

Maktens menn handler om politisk kommunikasjon og maktkamp, og om forholdet mellom PR-bransjen og media i den amerikanske valgkampen. Filmens originaltittel, The Ides of March, har klare referanser til William Shakespeares tragiske skuespill Julius Cæsar.

Om filmen

Maktens menn er en amerikansk spillefilm fra 2011 som bygger på skuespillet Farragut North (2008) av Beau Willimon. Willimon er sammen med George Clooney en av filmens manusforfattere.

George Clooney har en rekke roller i denne filmproduksjonen. I tillegg til å være både manusforfatter og regissør tolker han en av de sentrale rollene.

Handlingen

Filmens hovedperson er den unge pressetalsmannen Stephen Meyers. Sammen med kollegaene sine jobber han på spreng for at guvernør Harris (George Clooney) skal vinne primærvalget i Ohio og dermed ha størst mulighet til å bli demokratenes kandidat.

Tom Duffy jobber som kampanjeleder for Harris' største utfordrer. Duffy benytter skitne triks i et forsøk på å sette kommunikasjonsavdelingen til guvernør Harris ut av spill, og det er pressetalsmann Meyers som får gjennomgå mest.

Marisa Tomei, en journalist fra The New York Times, er en viktig brikke i maktspillet som foregår i valgkampens kulisser. En ung kvinnelig turnuskandidat er også med, og hun utvikler litt for nære bånd til både Harris og Meyers.

Filmens tittel

Filmens originaltittel, The Ides of March, er sannsynligvis inspirert av Shakespeare-replikken «Beware the Ides of March». Replikken ble framsatt av en spåmann som en advarsel til Julius Cæsar i Shakespeares tragedie Julius Cæsar. Idus er latin og betyr den midterste dagen i måneden. Cæsar ble drept på idus martiae i år 44 f.Kr. Idus Martiae er altså det samme som 15. mars.

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 21.06.2019

Læringsressurser

Pressens rolle i demokratiet