Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Presenter filmen Døden er et kjærtegn

Edith Carlmar (1911–2003) var Norges første kvinnelige spillefilmregissør. Film noir-filmen Døden er et kjærtegn (1949) var hennes første film. I denne oppgaven skal du lage en presentasjon av denne filmen.
Filmregissør Edit Carlmar filmer i Oslo i 1964.

Hovedpersonene i filmene hennes er ofte sterke kvinner. Filmene hennes gjenspeiler i stor grad det folk i Norge var opptatt av på 1950-tallet.

Flere av filmene har en erotisk undertone. I filmen Døden er et kjærtegn innleder direktørfruen Sonja et forhold til bilmekanikeren Erik. Forholdet er preget av besettelse og begjær.

Carlmar har også laget populære situasjonskomedier som Fjolls til fjells fra 1957. I filmen gjør portieren Poppe (Leif Juster) og pikkoloen Rudolf (Unni Bernhoft) sitt beste for å gi gjestene ved høyfjellshotellet Hurumhei en fin påskeferie.

Oppgave 1

  1. Edith Carlmar var Norges første kvinnelige filmregissør. Lag en kort biografi på ca. 250 ord, der du også omtaler de filmene hun har laget.
  2. Filmen Døden er et kjærtegn var en kontroversiell film i sin samtid. Hva var det folk reagerte på? Hvordan tror du folk hadde reagert på denne filmen i dag?
  3. Se klippet fra filmen Døden er et kjærtegn. Hva kjennetegner filmspråket i denne filmen?

Oppgave 2

Lag en presentasjon for klassen med tittelen ”Døden er et kjærtegn – en norsk film noir”.

Relatert innhold

Filmsjangeren film noir var poulær i USA på 1940-tallet. Filmene er ofte basert på detektivhistorier og brukes low-key lyssetting.

CC BY-SASkrevet av Ragna Marie Tørdal.
Sist faglig oppdatert 14.02.2018

Læringsressurser

Mediehistoriske hendelser