Hopp til innhold

Fagstoff

Klima og plantevekst

Det er viktig å kjenne til hvordan vær og klima påvirker forhold for plantevekst. Klima er med på å bestemme utforming av anlegg og plantevalg . Vi skal her se på forskjellen på vær og klima, og hvordan nedbør, temperatur og vind har betydning for plantene.

Diskuter:

Været i Oslo og Bergen er ofte forskjellig. Hvorfor?

Hvordan oppstår regnet på Vestlandet?

Varm luft er lettere enn kald luft. Varm luft holder bedre på fuktigheten enn kald luft. Det ser du hvis du puster på et vindu. Når den varme pusten din treffer glasset, kjøles den ned, og fuktigheten i lufta du puster ut, legger seg som dogg på vinduet. Det er også derfor det er dogg på speilet på badet etter at du har dusjet.

Hav og fjell. Sol som går ned. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bergen er omringet av fjell. Når det blåser fra vest, samler varm luft seg fra områder over havet og kommer inn mot land. Når denne lufta kommer inn over byen, treffer den fjellene og blir presset opp i atmosfæren. Her er det kaldere, og lufta kjøles ned. Skyene klarer ikke å holde på vannet, og det begynner å regne.

Det er ikke bare de sju fjellene rundt Bergen som gjør at det regner mer på Vestlandet. Norge har ei lang fjellrekke som deler øst og vest, og denne fungerer som et værskille. Fjellrekka kalles Langfjella. Oslo og Østlandet ligger beskyttet bak fjellrekka. Langs kysten får vi et mildt og fuktig klima. På andre sida av fjellet er klimaet tørrere. Vintrene er kaldere enn langs kysten, og over land varmes lufta opp slik at somrene er varmere.

Årsnedbøren i Bergen ligger på over 2000 mm, altså over to meter med regn på et år, mens Oslo slipper unna med vel 650 mm.

Luft som presses opp langs et fjell. Det dannes skyer og oppstår nedbør. På den andre sida av fjellet er det tørre forhold. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hva er vær?

Været er de atmosfæriske forholdene i øyeblikket på et bestemt sted. Været kan endre seg på kort tid. Fra sol til regn og fra stille til vind.

Hva er klima?

Klima er værforholdene over en lengre periode. Klima er gjennomsnittsværet over tid. Det brukes perioder på 30 år når klimaet på et sted skal beskrives.

Klimaet varierer etter hvor vi er i landet, og ulike landsdeler i Norge har ulike klimatyper.

Hvordan klimaet påvirker plantevekst

Det er flere forhold ved klimaet som påvirker plantevekst. Vi skal se nærmere på:

  • nedbør
  • temperatur
  • daglengde
  • vind

Nedbør

Plantene kan ikke flytte seg etter vann. De må leve med de forholdene som er på det stedet de vokser. Er det for vått eller tørt, dør de.

Plantene gror der det er riktige forhold etter deres vekstkrav. Noen planter er tilpasset å vokse der det er fuktig. Andre foretrekker tørre forhold.

Åpne bilde i et nytt vindu

Temperatur

Innstråling fra sola, om sola står høyt eller lavt på himmelen, påvirker temperaturen. Solsida av et dalføre vil oppleve høyere temperatur enn skyggesida. Åpent terreng vil i solskinn oppleves varmere enn i skyggen i skogen. Du kan oppleve at planter som står på solsida i et dalføre, kan begynne å blomstre flere dager før plantene som står mer skyggefullt til.

Når vi beveger oss opp i fjellene, vil temperaturen synke med ca. 0,6 grader for hver 100 høydemeter. Vi opplever at det blir kaldere, selv om sola skinner.

Temperatur er viktig for:

  • avmodning
  • evne til overvintring
  • danning av neste års blomsterknopp
  • avlingsmengde
Åpne bilde i et nytt vindu

Daglengde

Vekstene i naturen er avhengige av temperatur og daglengde for å forstå at årstiden endrer seg. Temperaturen kan endre seg fra år til år, men daglengden er stabil. Når vi dyrker i veksthus, kan vi selv regulere disse variablene.

Argyranthemum, eller på norsk margeritt, er eksempel på ei plante som trenger 16–18 timer lys for å danne blomsterknopp.
Hos G3 Ungplanter kan du lese mer om hva slags vekstkrav margerittene har.

Vind

Trær som er bøyd av vinden. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Vind oppstår fordi lufta forsøker å utjevne forskjeller i lufttrykk på ulike steder. Jo større forskjell det er på trykket rundt omkring, jo mer vil det blåse. Vinden trekkes fra høytrykk mot lavtrykk.

Når du går ute i naturen eller nær en trafikkert vei, kan du legge merke til hvordan vind kan være med på å stresse planten til å ha mindre tilvekst, eller at plantene lener seg i den retning vinden blåser.

Vind stresser nemlig plantene. Når du sitter på bussen og den kjører forbi ei rekke med store trær, kan du ofte legge merke til at det ser ut som treet er formet etter busskroppen. Noen ganger er trærne beskåret, men ganske ofte gror de vesentlig mindre der vinden fra bussen blåser mot greinene på treet.

Åpne bilde i et nytt vindu

Klimasonekart for plantevekst

Kjennskap til plantenes vekstkrav er viktig. Landet er delt inn i ulike klimasoner, og det blir definert hvilke soner ei plante egner seg for. Gjennom klimasonekart kan du finne ut om de plantene du ønsker å bruke, kan klare seg i klimaet i ditt område.

Hos Eliteplanter finner du klimasonekart og plantelister for ulike klimasoner

Oppgave

Du står i Solvorn ved Sognefjorden 3 meter over havet (moh.). Det er 20 grader. Vi ser bort fra vindforholdene. Ta utgangspunkt i at temperaturen synker med 0,6 grader per 100 høydemeter. Soleibotntind er 2083 moh.

  • Hvor mange grader er det da på toppen av Soleibotntind?
  • Har du selv merket at det blir varmere når du går nedover fra en fjelltopp eller lignende?
CC BY-SASkrevet av Kari Anita Gram.
Sist faglig oppdatert 14.05.2020

Læringsressurser

Gartneryrket – planteproduksjon

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter