Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Øvinger med fôring av hest

Fôring av hest er en praktisk arbeidsoppgave.
Tørrhøy. Foto.

Elevøvelse 1

Fyll 3 kg grovfôr i en pose, for eksempel i et høynett eller en Ikea-pose. Bruk vekt for å se at du får nøyaktig 3 kg. Kjenn godt på hvor tung posen føles. Forsøk deretter å fylle tre poser med så nær 3 kg du klarer å komme uten å bruke vekta. Etterpå kan du veie posene og se hvor nær 3 kg du klarte å komme bare ved å veie foret "i hånda".

Det går an å lage en konkurranse i klassen og se hvem som klarer å komme nærmest riktig vekt.

Elevøvelse 2

Fôr hestene i stallen etter oppsatt plan. Ofte står det en fôrplan på hestens boks, og på enkelte staller finner du en oversikt over hva alle hestene skal ha, på fôrrommet. Forsøk å finne ut hvordan du mest effektivt kan fôre hestene i den stallen du er.
Husk å følge fôringsrådene, disse kan du lese mer om i artikkelen med fôringsråd.

Elevøvelse 3

Finn ut hvor mye tørrstoff det er i det ensilerte fôret!

Du kan finne andel tørrstoff selv ved å ta 100 gram ensilasje fra en rundballe og tørke det i ovnen på temperatur 80–100 grader. Det tar 10–15 timer å tørke grovfôret avhengig av hvor fuktig det er. For å være sikker på at det er helt tørt, kan du ta ut tørrfôret og veie det med en times mellomrom. Når vekta ikke endrer seg mellom to veiinger, vet du at grovfôret er helt tørt.

Veier det tørkede fôret 40 gram, vet du at tørrstoffprosent i denne rundballen er 40 %. Den resterende delen av vekta, 60 gram, var vann som nå har fordampet. Veier det tørkede grovfôret 60 gram, er det 60 % tørrstoff i fôret og så videre.

Du kan gjøre samme øvelse i mikrobølgeovn, dette går fortere, men det er en fare for at grovfôret tar fyr når det blir helt tørt. Vei derfor fôret hvert minutt og senk effekten på oppvarminga utover i prosessen.

Relatert innhold

Fordøyelsessystemet til hest er tilpasset jevn tilgang på gras. Her tar vi for oss åtte konkrete fôringsråd som hjelper deg å holde hestene friske.

CC BY-SASkrevet av Bente Elisabeth Ryen.
Sist faglig oppdatert 23.04.2020

Læringsressurser

Arbeidsoppgaver i hestefaget