Hopp til innhold

Fagstoff

Tau og tauverk

Tauverk brukes i mange ulike naturbruksnæringer. Tau lages i ulike materialer og tykkelser og med ulike metoder. Tradisjonelt var det repslageren som lagde tau på noe som ble kalt en reperbane, og yrkestittelen var repslager.

Nylontau

Nylontau er lagd av polyamid eller polyester. Polyamid er sterkest. Tau av polyamid er elastisk og egner seg som slepe- og fortøyningstau, surreline til presenning, lastenett, surringstau, løftestropper, klatrenett og taustiger. Polyester er mykere og mer fleksibelt.

Polypropylen

Dette tauverket lages i flere varianter. Det har høy bruddstyrke og lav vekt, slik at det flyter. På grunn av vekta er det også rimelig. Noen typer tåler ikke gnag. Tauet har flere forskjellige bruksområder på land og sjø og blir brukt som garntelner, iler, taljetau, stropper, fortøyingstau og tau i lystbåtmarkedet.

Polyetylen

Tau av polyetylen tåler gnag og er lett slik at det flyter. Det er glattere og stivere enn de andre typene syntetisk tau og er rimeligere. Det er mest bruk som fortøyningstau, som garnankertau eller iletau. Det største bruksområdet for polyetylen er som flettet eller tvunnet trålnett.

Blandingstau

Ved å blande fibre kan man kombinere de beste egenskapene til materialene i ett produkt. Nordkappline er eksempel på blandingstau.

Danline

Danline er et tau lagd av polypropylen og polyetylen. De mest vanlige bruksområdene er som laste- og klatrenett og som tauverk i forankringssystemer. Det er mye bruk i fiskeflåten. Strukturen i tauet gjør at det har svært gode egenskaper ved spleising. Det bør ikke oppbevares i direkte sollys. Tauet absorberer ikke fukt og er resistent mot syrer og alkalier. Det har høy bruddstyrke og flyter.

Naturfiber

Naturfibertau er mindre brukt i tauverk i dag. I tidligere tider var dette tauet enerådende, men er utkonkurrert av syntetisk tau.

Sisal
fiber fra en tropisk agaveplante, og manila, lagd av banantrefibre, ble tidligere mye brukt i tauverk. Dette er sterke naturfibre som blant annet benyttes til tynnere tauverk. Manilatau er lett, elastisk og motstandsdyktig mot råte i sjøvann. Til sjøs ble dette tauet mye brukt til løpende rigg, taljeløpere og liknende.
Kokostau
framstilt av kokosnøttfibre, er lettere, men har tilnærmet samme bruddstyrken som manilatau. Det tåler vann og vekslende væte og tørke. Tauet ble mye brukt til anker og fortøyninger.
Bomullstau
mykt og slitesterkt og var tidligere nesten enerådende som seilduksmateriale.
Hampetausom
lite elastisk, men svært strekkfast, ble brukt på seilskip til stående rigg. Dagens hampetau blir framstilt på en forenklet måte og er lite brukt til fiskeredskaper. Bruksområder er sperregarn og til tauverk. Hampetau brukes på eldre båter, eller der det er strenge miljøkrav. Det råtner hurtig når det er fuktig, går i oppløsning og forsvinner i naturen.

Ståltau

Av ståltråd lages ståltau, vaier. Vaier kommer fra det engelske ordet «wire rope».

Tau og reimer av lær og skinn

Det lages også tau av skinn, lær og annet materiale fra dyreriket. Seletøy til hest og andre ridedyr lages av mykt skinn. I samisk håndverk, duodji, brukes sener fra reinen som sytråd. Flere sener blir slått eller flettet til tykkere tau.

Finn ut

Hvilke typer tau og tauverk finnes i skolens driftsbygninger, verksted og arbeidsstasjoner? Finn ut hvilke materialer tauverket består av, og hvilke egenskaper og bruksområder det har. Lag en plakat med taubiter eller bilder av taubiter.

CC BY-SASkrevet av Kyrre Pettersen og Trine Merethe Paulsen.
Sist faglig oppdatert 13.11.2017

Læringsressurser

Redskaper og utstyr