Hopp til innhold

Fagstoff

Minigraver, minilaster og gaffeltruck

Minigravere, minilastere og gaffeltrucker er små, men effektive arbeidsmaskiner som kan utføre arbeidsoppgaver på begrensede flater.
Minigraver. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Minigraver

Med en minigraver kan du i dag utføre mange arbeidsoppgaver. Mindre gravearbeider som grøfting, masseforflytning, pålessing, planering og muring av gråstein er oppgaver vi kan utføre med en minigraver.

En minigraver er som en stor beltegravemaskin i miniatyr. Den har den samme oppbygninga, går på belter, kan bruke mye av det samme utstyret, men alt er i mindre format. En minigraver veier til vanlig fra 1,5 tonn til 5,5 tonn. Arbeidskapasiteten og styrken er avhengig av størrelsen på maskinen. En minigraver kommer gjerne til på steder der større maskiner får problem, den er smidig og har ofte regulerbar bredde på beltene. De minste kan gå inn i små åpninger og utføre arbeidsoppgaver som vi tidligere måtte ta for hånd.

Naturbruksnæringene har mange arbeidsoppgaver for minigravere, ikke minst innenfor anleggsgartnerfaget. Den arbeider på små flater, er effektiv i forhold til størrelsen, og setter ikke så store spor etter seg. Krava til føreren er som for større maskiner, med unntak for de aller minste maskinene. Selvstendig bruk av minigraver krever kompetansebevis når motoren er over 15 kW.

Minilaster

En minilaster er en liten, kompakt lastemaskin som kan brukes til mange ulike oppgaver innenfor naturbruksnæringene. Den går på fire hjul, svinger på midten og krever liten plass i arbeid. I fjøset kan du transportere grovfôr, ta ut fast gjødsel, transportere paller. Anleggsgartneren kan kjøre paller med belegningsstein, laste singel, måke snø eller koste plasser og gangveier. For å kjøre minilaster med motor over 15 kW må du ha kompetansebevis, på samme måten som for minigravemaskiner med samme motorstørrelse.

Gaffeltruck

Gaffeltruck løfter paller inne på et lager. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

En gaffeltruck er en kompakt maskin som brukes til lossing og lessing av paller og pallelignende kasser. Den kan arbeide på små flater, den er rask og effektiv. Det finnes mange varianter med forskjellig størrelse og motorkraft.

Til innendørs bruk er det nødvendig med elektriske eller gassdrevne trucker, mens det på utendørslager er mest vanlig å bruke trucker med dieselmotor.

De viktigste arbeidsredskapene for en gaffeltruck er tårnet og gaflene. Gaflene kan reguleres sideveis, til ulik arbeidsbredde og ikke minst til forskjellig arbeidshøyde. Større lager har ofte høye pallereoler, og det krever at vi har en gaffeltruck med stor løftehøyde.

Avhengig av underlaget vil en gaffeltruck ha forskjellig hjulutstyr. En innendørstruck har gjerne små, kompakte hjul, mens en utendørstruck må ha noe større gummihjul med høyt lufttrykk. Stabilitet er viktig for en gaffeltruck som skal håndtere varer i stor høyde.

Skal du kjøre gaffeltruck, må du ha kompetansebevis for nettopp denne typen truck. Aldersgrensen er 18 år. Ofte er arbeidsplassen for gaffeltrucker trange og travle. Da er det viktig at føreren har den nødvendige kunnskapen og ferdigheten.

Standardiserte paller

Svært mye av varene blir i dag plassert og transportert på paller eller tilsvarende underlag. Det gjør det praktisk og enkelt å håndtere dem. Paller kan være spesiallagde, avhengig av hvilke varer som skal transporteres, men standardpallen er mest vanlig. Den kalles for europall. Størrelsen er 120 x 80 cm, og den lages vanligvis i tre. Lagerreoler og kjøretøy for transport er tilpasset denne størrelsen. Utstyr for håndtering av paller er det samme hvor enn du kommer. Dette gjør håndtering og stabling enklere.

CC BY-SASkrevet av Kjell Ryland.
Sist faglig oppdatert 19.10.2017

Læringsressurser

Motorer og maskiner