Hopp til innhold

Fagstoff

Nitrogenfiksering

Erter, linser og bønner er sunne, mettende og billige. Belgvekstene beriker dessuten jorda på en fiffig måte.
Plante med røtter. Grafikk.
Åpne bilde i et nytt vindu

Fra N2-gass i lufta til plantenæring

Bakterieknoller på røtter. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lufta består av ca. 80 prosent nitrogen i form av gassen N2. Nitrogen er et viktig plantenæringsstoff som plantene trenger for å kunne danne klorofyll og proteiner. Dessverre kan ikke plantene ta opp N2-gassen direkte, men er avhengige av at nitrogenet omdannes til nitrogenforbindelser som planta klarer å ta opp.

Symbiose

Belgvekstene er spesielle, for de har samarbeid med bakterier som gjør denne jobben med nitrogenet for dem. På røttene har de knoller med Rhizobium-bakterier. Disse bakteriene greier å omdanne N2-gass til nitrogenholdig plantenæring. Til gjengjeld får bakteriene energiholdige næringsstoffer fra fotosyntesen til planta. Et slikt samarbeid mellom to levende organismer kalles symbiose.

Gjødsel

Nitrogenholdige plantenæringsstoffer er en viktig komponent i både naturlig og kunstig gjødsel. Der det vokser belgvekster, trenger vi i liten grad å gjødsle med nitrogenforbindelser, nettopp fordi bakteriene på røttene sørger for dette.

I tillegg legger plantene og bakteriene igjen nitrogenforbindelser i jorda, slik at den blir ekstra næringsrik.

– Det trengs lite nitrogenholdig mineralgjødsel for å dyrke belgvekster, og det er miljøvennlig. Vekseldyrking med eksempelvis åkerbønner og hvete har dessuten vist at hveten trives svært godt i jorda der åkerbønnene har stått året før. Andre planter drar med andre ord nytte av det som blir igjen av belgvekstene i jorda, forteller Unni Abrahamsen, kornforsker i NIBIO.

Som så mange andre stoffer går nitrogen i kretsløp i naturen. På denne plansjen kan vi følge kretsløpet til nitrogenet.

Flere planter har symbiose med Rhizobium-bakterier, blant annet oretrær og belgvekster. I denne filmen følger vi en skoleklasse ut i oreskogen på jakt etter Rhizobium.

Relatert innhold

Lufta består av 78 prosent nitrogengass. Dette er ikke tilgjengelig for planter og dyr. Bakterier og lyn bidrar til å gjøre nitrogenet tilgjengelig.

CC BY-SASkrevet av Bjørn Hugo Pettersen og Trine Merethe Paulsen.
Sist faglig oppdatert 03.07.2017

Læringsressurser

Planter