Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Pærer

Pære er en av de eldste fruktene vi kjenner til, og den skal ha blitt dyrket allerede 3000 år f.Kr. Her i landet har frukten vært kjent siden middelalderen, og den finnes i dag i en rekke forskjellige varianter. Mesteparten av de pærene som omsettes i Norge, er importerte.

Pærer krever et varmere og tørrere klima enn epler, og produksjonen i Norge er liten. De fleste pærene er grønne i skallet, men det finnes også røde, brune og gulgrønne. Fruktkjøttet er hvitt og hardt før pæra er moden. Moden pære er myk og saftig med aromatisk smak.

Bruksområde

Pæra spises naturell. Den smaker best moden og kan på en enkel måte ettermodnes i romtemperatur hvis den er hard. Er pæra moden, bør den ikke ligge lenge før den spises. Pære passer fint som mellommåltid, etter et måltid eller sammen med ost. Pære kan også brukes i fruktsalat, i bakverk, desserter og paier, og den kan hermetiseres.

Kvalitetskrav

Pærer skal være faste i konsistensen og fri for støtskader. De skal være hele, ha stilken på og ikke vise tegn til innskrumping eller mørke flekker i skallet. Kvaliteten kan variere etter sort og dyrkingssted. Form, farge og smak skal være typisk for sorten, og størrelsen i kassen skal være jevn.

Næringsinnhold

Pæra er fiberrik og mager. Den inneholder litt mineraler og vitaminer.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Lagring

1–2 °C. Holdbarheten til pærer kan variere en del alt etter sort, dyrkingsland og lagringsvilkår. Det er viktig å holde temperaturen så lav som mulig og ha riktig luftfuktighet.

Norsk sesong

September–oktober.

CC BY-NC-ND 4.0Vuoigatvuođaguoddi: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Maŋemusat ođastuvvon 03/25/2020