Njuike sisdollui
Oahppanbálggis

Don leat dál muhtin oahppobálgás:
Lag et videoessay

Bargobihttá

Praktisk produksjon og etterarbeid

Hvordan blir manuset ditt til et innholdsrikt og flott videoessay? Lær hvordan du planlegger og gjennomfører en vellykka produksjon.

Fra manus til videoessay: tre faser

  1. Bildemanus

  2. Innsamling og opptak

  3. Etterarbeid

Bildemanus

Bruk tid på å visualisere teksten din og finn ut hvilke bilder, videoklipp, lyder og grafiske elementer du trenger.

Hva har du fra før, hva kan du hente fra internett (med CC-lisens som tillater gjenbruk) og hvor mye må du produsere selv?

Lag et eller bildemanus i tabellform, som vist nedenfor.

Eksempel på bildemanus
TekstBilder/klippLyd, grafiske elementer
"Jeg pulte russepresidenten på LS", roper hun og fniser sammen med de andre elevene i klasserommet ..." Filme klasserom, elever og reaksjoner. Nærbilde, froskeperspektiv av jenta. Bilder/klipp fra russetreff (lisens?)Voice-over

Latter, russemusikk
"I fordums tider, da samlivsmoralen var mer "høvelig" og fri for de forfallstendensene vi er vitne til i dag, var det vanlig at unge jenter ble giftet bort til langt eldre, etablerte menn ..."Finne en bryllupsscene fra en film / bilde av ung jente med gammel mann. Obs: Sjekk lisens.

Ev. filme selv: gammel mann i froskeperspektiv, ung jente i fugleperspektiv, begge smiler mot hverandre
Voice-over

Svart-hvitt-bilder, ev. lydeffekt/stemmen av en mann i førti-femtiårsalderen, med uttrykksmåte som i gamle dager

Tekstutdraga i bildemanuset er lånt fra et essay om russetid og kjærlighet, skrevet av vg3-eleven Mathias Dahlsveen.

Innsamling og opptak

Opprett et dokument med en oversikt over alt du trenger å finne og/eller produsere, og lag en tidsplan for arbeidsoppgavene dine.

Finn lovlig materiale

Til et videoessay trenger du mange bilder, klipp, lyder og grafiske elementer.

  • Skaff deg oversikt over nettsteder som tilbyr delbare bilder, video, lyd og grafisk innhold. Se blant annet på denne NDLA-artikkelen: Finn innhold du kan bruke og dele.

  • gjør det mulig å bruke eksisterende filmklipp for å eksemplifisere og illustrere poeng. Finn ut hvordan du kan laste ned filmklipp til datamaskinen din. Det fins mange nedlastingsverktøy på internett.

  • Sjekk at du holder deg innenfor regelverket og krediterer opphaver på rett måte. Kanskje er det lurt å friske opp kunnskapene om sitatretten?

  • Legg lenker og kildeopplysninger om alt som du bruker, i dokumentet. Det er viktig at du kan dokumentere hvor du har henta materialet, i tilfelle det oppstår tvil om bruksretten.

Planlegg opptak

Forbered alle opptaka som du trenger. Dess bedre forberedelser, dess lettere går filminga. Skisser gjerne et enkelt storyboard, eller lag skuddliste. Bruk for eksempel noen av forslaga våre til maler til planlegging av filmopptak.

Film gjerne med mobiltelefonen. I ressursen Slik gjør du opptak med mobilen får du tips om hva du bør passe på når du lager filmopptak med mobil.

Skap den visuelle stilen

I et videoessay bør du utnytte filmspråket og leke med det, så ikke glem å eksperimentere med fortellergrep og virkemidler! Tenk alltid: Hvordan kan jeg best støtte det jeg vil si, med bilder, klipp, lyder eller grafiske elementer?

Tenk også over hvordan du kan ta litt overraskende stilgrep. Les deg gjerne litt opp om hvordan du skaper filmens visuelle stil.

3. Etterarbeid

Når alle elementene er lagt inn, redigerer du dem sammen og gjør videoen klar for publisering.

Redigering

Først setter du alle elementene dine inn i et egna redigeringsprogram. Her har du fortsatt mulighet til å påvirke resultatet. Valg av lyd, effekter, bilder og klipp avgjør hvordan delene virker sammen. Et typisk videoessay varer i maksimum fem minutter.

Før du sier deg ferdig med redigeringa, må du sjekke at

  • alt av lyd er justert til riktig nivå og holder god kvalitet

  • bilder og klipp har god kvalitet

  • grafiske elementer er godt synlige, titler er godt lesbare og korrekt stava

  • klippinga er uten hull eller plutselige hopp

  • kilder og kreditering er med og i tråd med retningslinjer og regelverk

Siste sjekk før eksportering

Før du eksporterer videoessayet, tar du en siste sjekk. Spill av videoen et par ganger, både med hodetelefoner og via høyttalere. Hører du alt som skal høres? Ser videoen bra ut? Når du har eksportert, se gjennom på nytt for å sjekke at det ikke har oppstått noen feil under eksporteringa.

Evaluer før publisering

Siste trinn før du publiserer og sier deg helt ferdig, er å la andre få se videoessayet. Be dem se på det i rolige omgivelser og deretter gi deg tilbakemelding. På denne måten får du hjelp til å finne ut hva som fungerer godt, og hva som eventuelt kan forbedres, før du leverer.

En mulig framgangsmåte er å evaluere videoessayet med sokratisk metode. Test den gjerne ut!

Gjør videoen publiseringsklar

Videoessayet kan lagres i filformatet MP4 med H.264. Det er et mye brukt videoformat.

Hvis du skal publisere på internett, kan du velge en streng lisens som CC-BY-NC-ND (navngivelse, ikke kommersiell, ingen bearbeidelse). Da kan ikke andre endre videoen din eller tjene penger på den. Les gjerne mer om Creative Commons og lisenser, dette er nyttig og viktig kunnskap.

Guoskevaš sisdoallu

Bihtát ja doaimmat
Et manus med flyt

Skrivestøtte for god flyt og struktur i manuset til et videoessay.