Njuike sisdollui

Hva er konspirasjonsteorier?

For mange kan konspirasjonsteorier være underholdende og spennende, men de kan også være farlige både for enkeltpersoner og samfunnet. Hva er egentlig en konspirasjonsteori, og hva kjennetegner den?

I den tverrfaglige læringsstien "Utforsk konspirasjonsteorier" skal du sette deg inn i hva som menes med konspirasjonsteorier, og hvordan du kan kjenne dem igjen. Sentrale spørsmål i læringsstien er å kunne redegjøre for kjennetegn på en konspirasjonsteori og reflektere over hvorfor disse teoriene kan være farlige for individet, samfunnet – og ikke minst demokratiet.

Jobb med konspirasjonsteorier som et tverrfaglig prosjekt

Konspirasjonsteorier er et viktig og sentralt tema som inngår i læreplanene i forskjellige fag. Temaet egner seg derfor godt som utgangspunkt for et tverrfaglig prosjekt, og det er mange muligheter for å tilnærme seg temaet fra ulike vinkler, i ulike fag.

Det finnes fire opplegg på NDLA som tar for seg konspirasjonsteorier fra ulike innfallsvinkler. Disse kan kombineres og for eksempel brukes til gruppearbeid i et tverrfaglig prosjekt:

Relevante fag: samfunnskunnskap, norsk, engelsk, historie, religion og etikk, mediesamfunnet 1, mediesamfunnet 2, politikk og menneskerettigheter, sosialkunnskap, sosiologi og sosialantropologi

Dán lea/leat čállán Tor Ivar Utvik.
Maŋemusat ođastuvvon 2022-03-17