Barne- og ungdomsarbeidere forteller om jobben sin - Yrkesliv i barne- og ungdomsarbeiderfag (HS-BUA vg2) - NDLA

Hopp til innhold
Film og filmklipp

Barne- og ungdomsarbeidere forteller om jobben sin

Som barne- og ungdomsarbeider har du en sentral plass i barn og unges liv. I arbeidet ditt kan du møte barn fra de starter i barnehagen som ettåringer, til de står på terskelen til voksenlivet. I denne filmen forteller fem barne- og ungdomsarbeidere hva de brenner for i jobben sin.
Video: Terranova Media / CC BY-NC-SA 4.0

Å være barne- og ungdomsarbeider innebærer mye ansvar, men det er svært meningsfullt arbeid. Det er et yrke der du vil bety noe for de menneskene du møter, og du kan bidra til å gjøre en forskjell.

En barne- og ungdomsarbeider jobber med barn eller ungdom. Du kan jobbe i barnehage, barneskole, skolefritidsordning (SFO), ungdomsskole eller videregående skole. En barne- og ungdomsarbeider kan også jobbe i fritidsklubb og med barn som har behov for spesiell tilrettelegging, for eksempel i en barnebolig eller tilpasset opplæring i skole og SFO.

Mange velger å bli barne- og ungdomsarbeider fordi de er glade i barn og har et brennende engasjement for at barn og unge skal ha det bra.

Det viktigste når man er barne- og ungdomsarbeider er å være en nær, varm, kjærlig og god voksenperson som bidrar til at barn og unge kjenner seg viktig og verdifull. Du skal vise omsorg, beskytte og trøste. Du skal bidra til å hjelpe og støtte barn og unge med alt det de ikke klarer selv. Støtte, hjelpe og veilede barn og unge i lek, aktiviteter og samvær på en slik måte at de føler seg trygge og tør å utforske verden slik at læring og utvikling skjer. Du skal være både lekekamerat, venn og en god rollemodell.

Utfordringer til deg

  1. Hvorfor valgte du å utdanne deg til barne- og ungdomsarbeider?
  2. Hvor kan du tenke deg å arbeide som barne- og ungdomsarbeider?
  3. Hvordan tenker du at du som barne- og ungdomsarbeider kan bidra til å gjøre en forskjell i barn og unges liv?
  4. Hvordan kan du støtte, veilede og hjelpe barn og unge i samvær med andre?
Skrevet av Siv Stai.
Sist faglig oppdatert 19.10.2020