Hopp til innhold
Veiledning

Presentasjonsformen PechaKucha

Muntlig presentasjon og formidling av fagstoff er noe du skal gjøre i de fleste fag. Her skal vi se på hvordan du kan bruke PechaKucha til dette.

Hva er en PechaKucha?

PechaKucha betyr "lyden av folk som snakker", og det er en presentasjonsform som opprinnelig var tenkt som en arena for idéutveksling og presentasjon av idéer og arbeid. Nå har denne presentasjonsformen blitt tatt i bruk i en rekke andre sammenhenger, som for eksempel når forskere skal presentere forskning.

PechaKucha er en presentasjonsform der presentasjonen varer 6 minutter og 40 sekunder, ved hjelp av 20 lysark/bilder som hver bare kan brukes i 20 sekunder. Lysarka består av bilder, hvor bildene er med på å formidle budskapet til den som snakker. Lysarkene inneholder vanligvis ikke tekst.

PechaKucha 20x20 der du bruker 20 lysark x 20 sekunder = 6 minutter og 40 sekunder.


Nå er riktignok ikke disse reglene for PechaKuchaen hogd i stein – du kan tilpasse og endre presentasjonsformen, men hensikten er å formidle et budskap tydelig, presist, kort og konsist.

Det faglige innholdet

Siden presentasjonstida er kort, og tida til hvert lysark bare er 20 sekunder, må du øve på å få fram de viktigste poengene i budskapet ditt og være nøye med fagstoffet du velger ut. Vis at du kjenner fagbegrepene i faget ditt, og at du kan anvende dem i en faglig kontekst.

I tillegg må du være selektiv når du velger bilder. Gode bilder som fanger mottakerens oppmerksomhet gjør det enklere å huske fagstoffet du presenterer. De skal fungere sammen med det du vil si. Bildene kan illustrere direkte, eller de kan være en kontrast eller understreke et faglig poeng.

Løsriv deg fra manus

Noen ganger blir muntlige presentasjoner "opplesing" av tekst fra lysark eller manus. I en PechaKucha kan du selvsagt ha notatark eller lignende, men du bør snakke mest mulig uavhengig av notater.

Lag deg heller små kort der du har stikkord for hver del av presentasjonen. Vis at du "eier" fagstoffet du presenterer! Siden lysarka består av bilder, unngår du opplesing av tekst fra dem. Det aller beste er om du øver deg på å snakke kun på grunnlag av bildene. Bruk gjerne en venn som tilskuer, tidtaker og rådgiver når du øver.

Eksempel på PechaKucha

Ellen Finkelstein har laget en PechaKucha (engelsk) om hvordan du kan lage gode presentasjoner. Legg merke til hvilke bilder hun bruker for å illustrere det hun sier. Dette er bare ett eksempel på presentasjonsformen. Du finner mange flere på pechakucha.com.

Digitale verktøy og bildesøk

Det er flere verktøy som kan passe når du skal lage presentasjonen. Her er noen forslag:

  • Powerpoint
  • Google-presentasjoner
  • Prezi
  • Sway

Når du skal finne bilder, bør du sjekke lisens på bildene. Selv om presentasjonen din ikke skal publiseres på internett, er det nyttig at du lærer deg hva som er korrekt når det gjelder bruk av bilder. Bilder merket CC-lisens (Creative Commons) kan du benytte fritt.

Les artikkelen "Det handler om å dele: Creative Commons" på NDLA.

Her kan du lete etter bilder:

  • Flickr
  • Pixabay
Skrevet av Kristin Sundstrøm og Marthe Johanne Moe.
Sist faglig oppdatert 03.03.2021