Hopp til innhold
Fagartikkel

Ungdommens klimakamp

Hvem hadde trodd at en 16-åring skulle bli den tydeligste stemmen i klimadebatten? Svenske Greta Thunberg har klart å få verdensledere til å lytte til budskapet sitt: "Vi må handle nå. Klimagassutslippene må stanses." Vil de som har makt, følge hennes råd? Vil du?

Klimastreik over hele verden

Året 2019 kan bli husket som året da ungdommer over hele verden tok ut i gatene for å vise sin misnøye med hva de voksne gjør for å redde klimaet. Også i Norge har titusener deltatt i demonstrasjoner.

Ta en håndsopprekning: Hvor mange i klassen har streiket for klima?


Diskuter:

  • Hva kan være årsaken til at noen streiker for klima og andre ikke gjør det?
  • De av dere som har streiket for klima: Hva gjorde at dere valgte å være med?
  • De av dere som ikke har streiket for klima: Hvorfor valgte dere å ikke være med? Er det sannsynlig at dere vil streike i framtiden? Grunngi svaret.

Det er sjeldent å se så mange barn og unge demonstrere for en felles sak. Hva er årsaken til at de startet å demonstrere for klimaet i akkurat 2019? Det hele startet med ei ung jente fra Sverige og emneknaggen #fridaysforfuture.

#fridaysforfuture

Hva gjør du når du brenner sterkt for en sak og føler at ingen hører etter, eller at de som bestemmer ikke gjør nok? For svenske Greta Thunberg var løsningen å starte med skolestreik for klimaet. En fredag høsten 2018 stilte hun seg opp foran den svenske Riksdagen med plakater og flygeblader. I tillegg brukte hun Twitter og Instagram til å informere om aksjonen sin. 15-åringens engasjement ble plukket opp av pressen, og snart var hun på alle forsider og i alle kanaler.

I desember 2018 talte Greta til verdenslederne på FNs klimatoppmøte. Det var ingen ydmyk tenåring som stod på talerstolen. Hun var klar på at de voksne har sviktet: '

Så vi har ikke kommet hit for å be verdens ledere om å ta vare på vår fremtid. De har ignorert oss før, og de vil gjøre det igjen.

Vi er kommet hit for å fortelle dem at forandringen kommer enten de liker det eller ikke. Folket vil ta utfordringen. Ettersom våre ledere opptrer som barn, må vi ta ansvaret som de burde tatt for lenge siden.

Gå i dybden på klimaspørsmålet

Etter talen på FNs klimatoppmøte i 2018 har Greta Thunberg reist rundt i verden og holdt flere taler. Alle har fått stor oppmerksomhet i pressen. Men vil engasjementet til Greta og alle barn og unge som roper høyt om endringer i klimapolitikken, føre til noe?

For å gå i dybden på dette temaet, kan du lage en problemstilling du har lyst til å finne svaret på.

Forslag til problemstilling

Vi har laget en ganske vid problemstilling du kan bruke som utgangspunkt for utforsking. Du kan bruke kunnskap fra flere fag for å svare på den:

Kan en 16-åring redde klimaet?

Dette spørsmålet kan deles i flere underspørsmål, som for eksempel disse:

  • Hva skjer med klimaet?
  • Hva kan påvirke klima?
  • Hvilke muligheter har en 16-åring til å påvirke politiske beslutninger?
  • Hvordan påvirkes beslutningstakere av det Greta Thunberg sier?

Diskuter med en medelev:

  • Hva må dere finne ut av for å kunne svare grundig på spørsmålet om en 16-åring kan redde klimaet? Lag ei liste.
  • Hvor kan dere finne fagstoff og andre kilder som kan hjelpe dere for å finne svarene?


Tips til hvordan du kan søke på nettet, finner du i læringsstien Søkestrategier

Del med klassen:

Fortell andre medelever hva dere har funnet ut, eller del i et samskrivingsdokument.

Skrevet av Marthe Johanne Moe.
Sist faglig oppdatert 21.02.2020