Hopp til innhold
Fagartikkel

Meloner

Vi har to hovedgrupper av melon: sukkermelon og vannmelon. Sukkermelon har et kjernehus i midten, mens vannmelon har kjernene i fruktkjøttet hvis den ikke er steinfri.

Sukkermelon brukes mest til forrett, i fruktsalater eller til dessert, mens vannmelon brukes som forfriskning eller som forrett eller dessert.


Varianter

Det finnes mange typer meloner på markedet. Av sukkermelonene kjenner vi best igjen variantene honningmelon, nettmelon, galiamelon, kantaluppmelon og ogenmelon. Sukkermelon tilhører gresskarfamilien, sammen med blant annet agurk, gresskar og squash. De forskjellige melonsortene markedsføres under sortsnavn, og det er ikke lett å holde rede på hvilken gruppe de forskjellige melonene hører hjemme i. Sortene varierer sterkt i form og farge – noen er helt runde, andre avlange. Noen er glatte i skallet, andre er stripete, og andre igjen er dekt av et nettmønster. Fruktkjøttet er enten hvitt, grønt eller oransje.

Bruksområde

Vi deler melonen i to, og skraper ut alle frøene i midten med en skei. Deretter deler vi melonen i mindre biter, skjærer løs fruktkjøttet fra det tykke skallet og serverer. Et fint serveringstips er å løsne fruktkjøttet fra skallet og servere det liggende oppå skallet. Vi kan også kutte melonen i biter og ha den i en fruktsalat eller spise den . Melon er dessuten nydelig til forrett sammen med spekeskinke.

Næringsinnhold

Melon er kalorifattig og inneholder lite sukker tross den søte smaken. Den inneholder noe A- og C-vitaminer i tillegg til kalsium og andre mineraler.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Melon må være fast i konsistensen med et hardt skall, og den må være fri for skader og mørke flekker. Et tegn på god kvalitet er at melonen er tung i forhold til størrelsen. Når sukkermelonen er moden, dannes en synlig ring omkring stilkfestet. Melonen dufter da også sterkere, og fruktkjøttet gir etter for lett trykk.

Slik skjærer du melon. Video: Bama / CC BY-NC-ND 4.0
Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020