Hopp til innhold
Dokumentarfilm

Drone

Den norske dokumentarfilmen Drone handler om USAs, og da særlig CIAs, bruk av droner i sin krigføring.

Om filmen

Droner regnes som billige og effektive våpen. Samtidig er det vanskelig å forsvare bruk av droner i krig når vi ser på prisen som de sivile krigsofrene må betale. I filmen møter vi mennesker som lever i konstant frykt for droneangrep. Lyden fra dronene er nesten alltid til stede, bortsett fra når det er overskyet og dronene står på bakken. Vi får også vite hvordan det er å være dronepilot i Nevadaørkenen i USA.

Livet som dronepilot

Ett klikk på joysticken er alt som skal til for å skille liv fra død. Moderne krigføring har flere ting til felles med dataspill, og rekruttering av unge piloter foregår gjerne på spillmesser. Tidligere dronepilot Brandon Bryant forteller i filmen om hvordan det var å jobbe som dronepilot i det amerikanske forsvaret. Han omtaler dronepiloter som de ultimate kikkerne, som ingen kan ta på fersken. Fra en bunker under bakken overvåket han og andre dronepiloter mennesker på andre siden av jordkloden, i Pakistan, Afghanistan og flere land i Midtøsten.

Prisbelønnet dokumentarfilm

Drone vant Amanda for beste norske dokumentar samt The Most Valuable Documentary of the Year under Cinema for Peace Gala i Berlin i 2015. Den vant samme år også Beste norske dokumentar under Bergen internasjonale filmfestival (BIFF). Filmteamet har samarbeidet med The Guardian, og filmen er solgt til ti land. Den ble også tatt ut til både CPH:DOX og verdens største dokumentarfilmfestival IDFA.

Skrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 26.08.2020