Forsøk: Lag majones
Undersøk stoffene som trengs for å lage majones og finn ut hva som skjer når stoffene blandes.
Undersøk ingrediensene:
- Hvilke(n) er løselig(e) i vann?
- Hvilke(n) er løselig(e) i fett?
- Visp eggeplommene og saltet til det får en lys, kremaktig konsistens.
- Tilsett noen få dråper kokende vann under kraftig visping for at ikke massen skal skille seg.
- Spe sakte med olje og sitronsaft/eddik vekselvis, samtidig som du pisker kraftig. Dersom majonesen blir for tykk, kan du spe med noen dråper lunkent vann.
- Smak til med sennep, salt, hvit pepper og eventuelt sitronsaft/eddik. Ser du at sausen begynner å bli”blank” langs kanten i vispebollen, er det et tegn på at sausen er i ferd med å ”sprekke”. Tilsett da noen dråper lunkent vann mens du fortsetter å piske.,
Del 1. Olje og vann
- Bland litt olje og vann i et begerglass. Hva oppdager du?
- Da dere lagde majones, så blandet dere også olje og vann. Sammenlign med det dere observerte i punkt 1 over. Forklar.
Del 2. Emulgatorer
- Les teksten om emulgatorer i boksen over.
- Hvilken av ingrediensene i majones virker som en emulgator, tror dere?
- Hvilke eksempler på blandinger som er emulsjoner nevnes i teksten?
Finn oppskrifter (eller bruk innholdsfortegnelsen på emballasjen) på noen av disse emulsjonene.
Lag en oversiktstabell der dere sorterer ingrediensene etter om de er vann- eller fettløselige, eller om de fungerer som emulgator i de ulike matvarene.
matvare | vannløselige ingredienser | fettløselige ingredienser | emulgatorer |
---|---|---|---|
matvare1 |
| ||
matvare2 | |||
matvare3 |
Del 3. Diskuter e-stoffer
Noen emulgatorer oppgis med e-nummeret sitt. Slike stoffer kaller vi e-stoffer i dagligtalen. Diskutér påstanden: "E-stoffer er tilsetningsstoffer. Vi bør unngå slike stoffer i maten."
Relatert innhold
Undersøk egenskaper til vannløselige og fettløselige stoffer, og finn ut hvilke egenskaper en emulgator har.
Skarstad, E. (2019, 29. januar). Emulgator. Hentet fra https://snl.no/emulgator