Hopp til innhold
Forsøk

Forsøk: Lag majones

Lag majones og undersøk stoffene som trengs for å lage den.

Hensikt

Undersøk stoffene som trengs for å lage majones og finn ut hva som skjer når stoffene blandes.

Framgangsmåte

  1. Undersøk ingrediensene:

    1. Hvilke(n) er løselig(e) i vann?
    2. Hvilke(n) er løselig(e) i fett?
  2. Visp eggeplommene og saltet til det får en lys, kremaktig konsistens.
  3. Tilsett noen få dråper kokende vann under kraftig visping for at ikke massen skal skille seg.
  4. Spe sakte med olje og sitronsaft/eddik vekselvis, samtidig som du pisker kraftig. Dersom majonesen blir for tykk, kan du spe med noen dråper lunkent vann.
  5. Smak til med sennep, salt, hvit pepper og eventuelt sitronsaft/eddik. Ser du at sausen begynner å bli”blank” langs kanten i vispebollen, er det et tegn på at sausen er i ferd med å ”sprekke”. Tilsett da noen dråper lunkent vann mens du fortsetter å piske.,

Diskusjon

Del 1. Olje og vann

  1. Bland litt olje og vann i et begerglass. Hva oppdager du?
  2. Da dere lagde majones, så blandet dere også olje og vann. Sammenlign med det dere observerte i punkt 1 over. Forklar.

Del 2. Emulgatorer

  1. Les teksten om emulgatorer i boksen over.
  2. Hvilken av ingrediensene i majones virker som en emulgator, tror dere?
  3. Hvilke eksempler på blandinger som er emulsjoner nevnes i teksten?
  4. Finn oppskrifter (eller bruk innholdsfortegnelsen på emballasjen) på noen av disse emulsjonene.

    Lag en oversiktstabell der dere sorterer ingrediensene etter om de er vann- eller fettløselige, eller om de fungerer som emulgator i de ulike matvarene.

matvare

vannløselige ingredienser

fettløselige ingredienser

emulgatorer

matvare1

matvare2

matvare3

Del 3. Diskuter e-stoffer

Noen emulgatorer oppgis med e-nummeret sitt. Slike stoffer kaller vi e-stoffer i dagligtalen. Diskutér påstanden: "E-stoffer er tilsetningsstoffer. Vi bør unngå slike stoffer i maten."

Relatert innhold

Ekstern
E-nummer

Nettside hos no.wikipedia.org

Oppgaver og aktiviteter
Emulsjoner og miceller

Undersøk egenskaper til vannløselige og fettløselige stoffer, og finn ut hvilke egenskaper en emulgator har.

Kilder

Skarstad, E. (2019, 29. januar). Emulgator. Hentet fra https://snl.no/emulgator


Skrevet av Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 10.01.2020