Øvelse: slipptesten - Naturbasert produksjon og tjenesteyting (NA-NAB vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Forsøk

Øvelse: slipptesten

For å studere jordstrukturen på et jorde kan vi gjennomføre noe vi kaller "slipptesten".

Ta med deg en spade og en presenning ut på jordet når det er normalt tørre forhold. Grav opp en jordklump på størrelse med spaden. Øvelsen fungerer best på leirholdig jord, midt i vekstsesongen.

  1. Studer jordklumpen mens den er hel. Hvis det er plantevekst på jordet, hvordan ser røttene ut? Hvordan sprekker jorda opp?

  2. Hold jordklumpen på spaden, i hoftehøyde (cirka en meter over bakken). Slipp den ned på presenningen. Hva skjer med jordklumpen? Smuldrer den fint? Studer hvordan den brytes opp. Er det mange store deler? Det bør være mest mulig gryn og minst mulig "flate plater" og store klumper. Slike flate plater tyder på at jorda er presset for hardt sammen.

  3. Studer jordlivet og planterøttene. Er det god rotvekst? Er røttene bleike? Bleike eller kvite røtter tyder på dårlig drenert jord med lite luft. Ser du meitemark eller annet jordliv? Meitemark er et sunnhetstegn.

Slipptesten fungerer som sagt best på leirholdige jordarter, så hvis du skal se på sandjord, må du legge mer vekt på om du må tråkke hardt på spaden eller ikke samt å studere rotutviklinga og se etter meitemark.

Skrevet av Helle M.S. Johannessen.
Sist faglig oppdatert 19.05.2022