Hopp til innhold
Fagartikkel

Glassblåser

En glassblåser skaper bruks-, pryd- og kunstglass ved å bearbeide varmt glass. Håndverket fører videre kunnskap om gamle teknikker, samtidig som produktene tilpasses vår egen tid.
Martin Johansson jobber ved Hadeland glassverk. Han forteller om hvilke egenskaper glass har som materiale og gir oss et innblikk i hvordan det er å jobbe som glassblåser. Video: Filmkonsulentene / CC BY-NC-ND 4.0

Glass er sand og andre råstoffer som er smeltet til en elastisk masse som kan formes til ulike produkter.

Glassblåsere produserer vinglass, tumblerglass og kunstglass. I denne prosessen utarbeider de arbeidstegninger og skisser. De kan tegne og male motiver og ornamenter på frihånd og med sjablonger for å dekorere glasset. I tillegg bruker de teknikker innen gravering, etsing og sandblåsing.

Stine Hoff har drevet glassblåserverksted siden 1992. I filmen fra 2010 viser hun hvordan hun utfører håndverket sammen med lærlingene sine. Video: NRK / CC BY-SA 4.0

Egenskaper

Som glassblåser må du ha forståelse for form, estetikk og farge knyttet til glassprodukter. Du må også ha kunnskaper om nye og tidligere produksjonsmetoder, materialer, verktøy samt teknikker som gjelder varm og kald bearbeiding av glass.

Utdanning

Flere fag innen design og tradisjonshåndverk har ikke et skoletilbud, men opplæring i bedrift etter Vg1. Disse fagene kalles særløp. Glassblåser er ett av særløpene, der du går tre år i lære etter Vg1 håndverk, design og produktutvikling. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittelen er glassblåser.

Skrevet av Kristine Kandal-Ilagsmoen og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 14.05.2021