Hopp til innhold
Veiledning

Fra foto til mønster og strikk

Har du et fotografi eller en tegning av noe du ønsker å gjøre om til et strikkemønster? Plasser motivet på et lysbord, legg over et ruteark og tegn så av diagrammet i ruteform. Du kan også bruke kopieringsmaskin eller overføre motivet digitalt i et tegneprogram.

Strikkediagram

Et diagram er en tegnet framstilling av mønsteret du skal strikke. Det er som regel et rutemønster, der ei maske tilsvarer ei rute.

Et strikkediagram kan vise et mønster i flere farger. Det kan også beskrive hvordan du kan lage strukturer i strikketøyet ved hjelp av rette og vrange masker, vridde masker, fletter eller hullmønster.

Gjør et objekt om til et strikkemønster

Video: Hilde Gullhaug Hennes / CC BY-NC 4.0

– for hånd ved hjelp av lysbord og ruteark

I dette eksempelet har vi brukt et lysbord, men du kan også bruke et vindu. Legg et ruteark over motivet og tegn mønster med en markeringstusj. Pass på å bruke hele ruter.

– ved bruk av kopieringsmaskin

Du kan også legge ruteark i ei kopimaskin og kopiere over formelementet fra fotografiet på denne måten.

– digitalt ved hjelp av et tegneprogram

Formen kan forenkles og gjøres om til rutemønster ved hjelp av et digitalt tegneprogram. For å kunne strikke mønsteret er det lurt å jobbe videre med fargene og begrense antall farger i hver strikkeomgang.

Finn garn som passer til uttrykket

Sett gjerne sammen flere tynne tråder i ulike farger for å få det fargebildet du ønsker.

Følg strikkediagrammet og sett i gang med strikkinga

Les diagrammet i strikkeretningen, altså fra høyre mot venstre, nedenfra og opp. Dette blir motsatt av vanlig leseretning. Start nederst i det høyre hjørnet. Hver rute tilsvarer ei maske. Tell mot venstre hvor mange masker du skal strikke i hver farge. En rad i diagrammet blir en omgang.

Følg diagrammet. Hvis du strikker fram og tilbake, strikker du rett på framsida og vrangt på baksida. Tvinn trådene i overgangen mellom fargeflatene.

Relatert innhold

Fagstoff
Mønster

Vi kan lage mønster ved å gjenta en form eller et mønsterelement. Gjentagelse, dreiing og speilvending kan skape spennende mønster.

Skrevet av Liv Inger Espedal og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 28.10.2020