Hopp til innhold
Fagartikkel

Forgyller

En forgyller legger bladgull eller andre bladmetaller på lister, rammer, møbler, stukkatur og lignende. Forgylleren kan både restaurere tidligere forgylling og forgylle nye gjenstander.

Forgyllerfaget har lange tradisjoner. Det betyr mye for kulturarven vår at eldre og skadede gjenstander kan repareres og bevares, og at håndverket blir videreført.

Arbeidsoppgaver

En forgyller restaurerer forgylte tregjenstander til interiør og eksteriør. Dette kan for eksempel være gamle rammer, stilmøbler eller et alter i ei kirke.

Forgyllere lager også nye produkter. I utvikling av design må de kunne tegne ornamentikk og treprofiler. De laminerer lister, gjærer og setter sammen rammer, før de legger på bladmetall. I tillegg til trearbeid kan de forgylle gjenstander i gips, metall og stein.

Egenskaper

Som forgyller må du være nøyaktig og ha godt håndlag. Du bør ha sans for form og farge og være interessert i stilarter og kulturhistorie. Det er viktig å kunne jobbe selvstendig og samarbeide med oppdragsgivere og andre håndverkere.

Utdanning

Flere fag innen design og tradisjonshåndverk har ikke et skoletilbud, men opplæring i bedrift etter vg1. Disse fagene kalles særløp. Forgyllerfaget er ett av særløpene, der du går tre år i lære etter vg1 håndverk, design og produktutvikling. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittelen er forgyller.

Skrevet av Kristine Kandal-Ilagsmoen og Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 27.07.2021